Фермерам розповіли про норми внесення КАС

13 лютого 2021 3839 0
Фермерам розповіли про норми внесення КАС

Останніми сезонами значно збільшилась частка споживання фермерами рідких добрив — КАС. Найбільш поширені марки, які виготовляють та використовують — це КАС-28, КАС-30 та КАС-32. Про норми внесення рідких добрив для зернових розповіли фахівці у матеріалі «Все, що необхідно знати про КАС — вартість, норми внесення та переваги» на Kurkul.com.

Для ярих зернових культур найкращий результат досягається при дробному внесенні: 80 кг д.р./га — в передпосівну культивацію; 20-30 кг д.р./га — в стадії 1-го вузла; 5-8% розчином в стадії 2-го вузла в баковій суміші з препаратами, що сприяють збільшенню вмісту білка і підвищенню якості врожаю (сірковмісні препарати).

При підживленні рослин у фазі вегетації, доза азоту не повинна перевищувати 10-20 кг др./га при обов'язковому розведенні водою у співвідношенні 1:4 через можливі опіки рослин.

Під ячмінь КАС найбільш доцільно вносити як основне добриво під передпосівну культивацію.

Найкращий час для позакореневого підживлення розчинами КАС — вранці (за відсутності роси) та ввечері. У прохолодну і похмуру погоду підживлення можна проводити протягом дня. Не слід проводити підживлення рослин за температури вище 20 °C, низької відносної вологості повітря (менше ніж 56%) та у сонячний день, оскільки за таких умов можливі опіки листової поверхні рослин. Особливо схильне до опіків молоде листя. Найбільш ефективна обробка КАС — в похмуру погоду.

«Ключовим фактором для внесення азотних добрив є наявність вологи, а не температура повітря. У господарствах, які обидва підживлення проводять за наявності опадів, отримують кращі врожаї у своїх регіонах», — акцентував Руслан Войтович, директор і засновник компанії «Арус Трейд»

При використанні КАС для позакореневого підживлення рН розчину має бути в межах 8-9. Ефективність добрива багато в чому залежить від погодних умов. Одразу після проливних дощів або сильної роси застосовувати КАС не можна, адже опади роблять структуру верхньої пластинки листа більш проникною (відповідно, більш чутливою), тому обробка посівів повинна проводитися після висихання листя рослин.

Оптимальний час доби для внесення КАС у суміші з гербіцидами — вечірній, оскільки поглинання азоту вночі протікає повільніше.

Виконано за допомогою Disqus