Експерт розповів, коли провести перше весняне підживлення озимих рідкими добривами

9 лютого 2021 1172 0
Експерт розповів, коли провести перше весняне підживлення озимих рідкими добривами

Останніми сезонами значно збільшилась частка споживання фермерами рідких добрив — КАС. Про те, коли варто розпочати перше весняне підживлення озимих розповів Руслан Войтович, директор і засновник компанії «Арус Трейд» у матеріалі «Все, що необхідно знати про КАС — вартість, норми внесення та переваги» на Kurkul.com.

«Для озимих культур азот є одним з основних компонентів амінокислот. Нестача азоту порушує процес росту, проте надлишок його — пригнічує розвиток рослин, особливо при дефіциті вологи. Тому фермерам необхідно бути обачливими, правильно обирати норми внесення та не думати, що внесення КАС є панацеєю. В інакшому випадку ви отримаєте випалені поля», —  наголосив Руслан Войтович.

Для запобігання зайвих втрат азоту та збільшення ефективності добрива, КАС рекомендується вносити навесні. До внесення КАС восени необхідно підходити обґрунтовано, адже підвищене азотне живлення може негативно вплинути на перезимівлю культур.  

Читайте також: В Україні розпочато реформу системи державних випробувань пестицидів і агрохімікатів 

Перше весняне підживлення озимих проводиться після сходу снігу при відновленні вегетації рослин, в період кущіння з дозою 30-40 кг д.р./га. При температурі навколишнього середовища не вище 10 °C, розведення КАС не потребує. Можливе збільшення норми внесення добрив, в залежності від фізіологічного стану рослин.

«При плануванні врожайності озимої пшениці на рівні 7-8 т/га, доза азотних добрив за весь період вегетації повинна становити 180-200 кг/га і розподіляти їх потрібно мінімум у два етапи. Перше підживлення необхідно проводити максимально близько до відновлення вегетації в кількості 80 кг/га, друге — слід у фазу виходу у трубку у кількості 120 кг/га. Але слід враховувати, що врожайність залежить не тільки від кількості внесених азотних добрив, а також від збалансованого внесення NPK і від якості насіння», — зазначив Руслан Войтович.

Друге підживлення проводиться комбіновано з додаванням засобів захисту рослин, регуляторів росту у фазі початку виходу в трубку, при цьому разова норма азоту не повинна перевищувати 30 кг д.р./га. Щоб уникнути опіків рослин, доцільно розбавити КАС водою у співвідношенні 1:2, а при сумісному внесенні з гербіцидом 1:3 або 1:4. При необхідності додаткового внесення азоту можлива третя пізня підгодівля у фазі початку колосіння озимої пшениці з нормою не більше 10 кг д.р./га.

Виконано за допомогою Disqus