Україна оновила рекорд експорту м’яса птиці — ННЦ

18 лютого 2021 48 0
Україна оновила рекорд експорту м’яса птиці — ННЦ
pixabay.com

Характерною тенденцією 2020 р. стало посилення позицій м’ясопродукції українського виробництва на міжнародному ринку за рахунок курятини. Про це поінформував Микола Пугачов, заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН, інформує пресслужба ННЦ.

За його словами, торік був оновлений абсолютний рекорд за обсягами експорту м’яса птиці — 431 тис. т, тоді як виторг від його продажів дещо скоротилась, склавши $555 млн.

«Минулого року вартість експорту продукції м’ясної групи зменшилася проти показників 2019 р. на 8% і становила $652 млн. Причинами цього стали зниження цін на українську курятину за кордоном та загальне зменшення обсягів експорту яловичини», — зазначив експерт.

Читати також: Україна збільшила експорт живих овець і кіз майже у 3 рази

За його словами, 2020 р. найбільше вітчизняної м’ясопродукції було експортовано до країн Близького Сходу, Євросоюзу та СНД. При цьому частка країн ЄС у вартісному вимірі склала 20%.

«Нідерланди, які три роки поспіль очолювали топ-10, поступилися Саудівській Аравії. Ця близькосхідна країна закуповує в Україні виключно м’ясо птиці. При цьому перші закупівлі вона зробила у 2015 р. лише 28 т на суму $34 тис. А вже у 2020 р. і експорт українського м’яса птиці до Саудівської Аравії сягнув 83 тис. т на суму $136 млн. Торік ця країна збільшила свою частку закупівель до 20,9% проти 13,5% у 2019 р.», — поінформував Микола Пугачов.

Читати за темою: В Україні частка імпортної свинини не перевищує 6% — АСУ

Значними є також частки Нідерландів (13,9%), Об’єднаних Арабських Еміратів (8,3 %), Білорусі (6,1 %), Азербайджану (5,2 %) та Казахстану (4,1 %). Ці країни акумулювали близько 59% від продажів Україною м’яса на глобальному ринку.

«У 2020 р. українські експортери двічі стикалися з заборонами поставок курятини до Європейського Союзу та низки інших країн, тому потенціал її продажів на міжнародних ринках, попри рекорд, був використаний не повністю», — підсумував Микола Пугачов.

Виконано за допомогою Disqus