Названо український сорт картоплі з врожайністю до 100 т/га

1 березня 2021 291 0
Названо український сорт картоплі з врожайністю до 100 т/га
Інститут картоплярства

Урожайність до 100 т/га, стійкість до посухи та хвороб — це результат багаторічної праці фахівців Інституту картоплярства НААН, і мова йде про вітчизняний сорт картоплі Княгиня, який став найпопулярнішим серед українців та завоював славу за кордоном. Про це повідомляє SuperAgronom.com.

Вперше Княгиня була зареєстрована у 2018 р. із заявленим потенціалом урожайності 68 т/га. Але під час Всеукраїнського дня картоплі, який пройшов у 2020 р. на Черкащині, співробітники Інституту картоплярства представили вже нові результати найурожайніших сортів картоплі, які було вирощено на демо-полях господарства «Гранекс-Черкаси». Тоді Княгиня зайняла друге місце із результатом понад 80 т/га.

«Наш сорт картоплі Княгиня посів друге місце за врожайністю на цьому експериментальному полі. Вона дала 81,9 т/га», — розповіла Світлана Шмунь, завідувач відділу реалізації НААН.

Інформації про новий гібрид ставало дедалі більше і виявилось, що потенціал урожайності Княгині значно вищий, ніж можна було уявити (на зрошені до 100 т/га). Також практика показала відмінну посухостійкість та резистентність до різних хвороб.

«Оскільки поливу в нас нема, то відбираємо найпосухостійкіші сорти. Наш популярний сорт Княгиня дає урожай за будь-яких умов. Перевага української селекції — смакові якості, на що ми завжди орієнтуємося. Потім вже йде стійкість до хвороб, ми працюємо саме над тими хворобами, які розповсюджені в нас — фітофтора, парша, тощо. Раси фітофторозу можуть бути іншими в Німеччині та Голландії», — вважає Валентина Гордієнко, завідувачка лабораторії генетичних ресурсів Інституту картоплярства НААН.

Популярність відносно нового сорту обумовлена ще тим, що за середньої по країні врожайності 17 т/га, Княгиня може скласти конкуренцію навіть європейським сортам, середня врожайність яких на полях ЄС становить 48 т/га.

Наразі придбати насіння картоплі сорту Княгиня можна на SuperAgronom.com за тел. 0800331991.

Читати за темою: До реєстру сортів рослин на 2021 рік потрапило 85 вітчизняних сортів картоплі

Виконано за допомогою Disqus