Виробники цукрових буряків потребують державної підтримки — думка

1 березня 2021 220 0
Виробники цукрових буряків потребують державної підтримки — думка
pixabay.com

Для підтримки цукрової галузі в Україні у бюджеті можна передбачити виділення коштів для державної підтримки вирощування цукрових буряків хоча б у розмірі 3 тис. грн на 1 га посівів. Про це ідеться у матеріалі «Цукрова галузь на межі колапсу: операція реанімація, або як не підсадити українців на голку імпортного цукру» на AgroPolit.com.

Зазначається, що цукрову галузь спіткала складна ситуація. Площі посівів цукрових буряків в останні роки постійно скорочуються. Так, за даними Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, у 2020 р. було зафіксовано їх мінімум – близько 216 тис. га, що на 6 тис. га менше, ніж у попередньому 2019 р.

Серед основних причин скорочення посівів цукрових буряків варто зазначити відмову аграріїв від вирощування цієї культури у зв’язку зі складністю технології вирощування, що призводить до низької врожайності й цукристості кінцевого продукту.

«Так, у бюджеті потрібно передбачити виділення коштів для державної підтримки вирощування цукрових буряків хоча б у розмірі 3 тис. грн на 1 га посівів. При площі посівів у 220 тис. га, потреба у фінансуванні становитиме 660 млн грн. Зазначені цифри, звісно, можна обговорювати, але такий механізм буде найпростішим та ефективнішим», — йдеться у матеріалі.

Читати за темою: Ціни на цукор в Україні на 40% вищі світових

Виконано за допомогою Disqus