Лютневі морози пошкодили садові дерева й виноград — Гідрометцентр

8 березня 2021 81 0
Лютневі морози пошкодили садові дерева й виноград — Гідрометцентр
pixabay.com

Упродовж лютого озимі культури в  Україні знаходилися в стані зимового спокою. Перезимівля відбувалася задовільно, проте було відмічено пошкодження бруньок плодових дерев. Про це свідчать дані Українського гідрометеорологічного центру.

Зазначено, що мінімальна  температура  ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимих культур (3 см) на більшості площ  знижувалася до -2-8°С, що значно вище критичної температури вимерзання. Лише у східних, Одеській,   Херсонській, Київській, Житомирській та Рівненській областях мінімальна температура ґрунту на глибині 3 см короткочасно  знижувалася до мінус 9-12°С, що близько до критичної температури вимерзання озимого ячменю та ріпаку.

«За зимовим визначенням запасів вологи, у метровому шарі ґрунту містилося від 122 до 180 мм продуктивної вологи у деяких районах Житомирської,  Вінницької, Чернігівської та Сумської областей — від 190 до 270 мм продуктивної вологи, що близько та більше середніх багаторічних показників. Також в окремих районах Одеської, Запорізької та Херсонської  областей запаси вологи метрового  шару ґрунту становили від  90 до 120 мм продуктивної вологи, що менше середніх багаторічних», — йдеться у повідомленні.

Читати також: В Україні створено сорти пшениці, пристосовані для пізніх посівів

Також відзначається, що суттєвої зрідженості озимого жита, озимого ячменю, озимого ріпаку та багаторічних трав не виявлено.

«За результатами відрощування гілок плодових культур після зниження мінімальної температури повітря до -20-25°С,  у Сумській, Чернігівській, Черкаській, Миколаївській, Київській, Харківській та Чернігівській областях — до -26-29°С, було відмічено пошкодження бруньок плодових дерев (абрикосу, сливи, груші, яблуні) та винограду», — зазначають у відомстві.

Читати за темою: Експерт розповів про важливість збереження вологи в посівах кукурудзи

Виконано за допомогою Disqus