В Україні створено сорти пшениці, пристосовані для пізніх посівів

4 березня 2021 97 0
В Україні створено сорти пшениці, пристосовані для пізніх посівів
Kurkul.com

Науковці Миронівського інституту пшениці імені В.М. Ремесла створили сорти пшениці, які здатні краще витримувати пізні строки посівів. Про це повідомляє пресслужба Національної академії аграрних наук України.

«Дійсно, багато посівів було проведено в пізні строки. До цього призвели два чинники. По-перше, на сьогодні є реальністю, що значна частина площ відводиться пшениці після культур, які пізно збирають — соняшника та кукурудзи. По-друге, були складні щодо зволоження умови допосівного періоду», — розповів Олександр Демідов, директор МІП.

Він зазначає, що нестача вологи в літньо-осінній період з року в рік стає більш відчутною, але сівбу на 6 млн га пшениці неможливо перенести на весну.

«Це пов’язано як з економічними чинниками, так і технологічними та природними. Тому озимину вирощували і будуть вирощувати. Пізніші за оптимальні строки посіву є більш ризикованими. Однак все залежить від багатьох чинників: часу осіннього припинення та весняного відновлення вегетації, умов зимового періоду тощо. Звичайно, що слід намагатись проводити сівбу в науково обґрунтовані оптимальні строки для конкретного сорту», — стверджує фахівець.

Читати також: Через зміни клімату українські фермери переходять на вирощування нетрадиційних культур

Він зауважує, що мінімізувати негативні наслідки можна шляхом раціонального підходу до господарювання. Починати слід із збалансованої структури посівних площ, спрямованої на збереження і поліпшення стану ґрунтів, у тому числі їх водного балансу; правильного підбору сортів і неухильного дотримання технології вирощування. Таким чином, це комплексне питання і тому воно вирішується не лише нормою висіву. У центрі технології безумовно лежить генотип сорту.

«На завершальному етапі селекції ми проводимо випробування перспективних селекційних ліній та новостворених сортів пшениці озимої за реакцією на різні попередники (пар, соя, кукурудза, соняшник, ріпак) та строки сівби (ранні, оптимальні, пізні) і визначаємо їх реакцію на названі варіанти. Це дозволяє нам створювати і рекомендувати сорт для тих чи інших потреб. У тому числі створено сорти пшениці, які здатні краще витримувати пізні строки. З останніх можемо назвати Естафета Миронівська, МІП Дніпрянка, Трудівниця Миронівська та ін.», — резюмував пан Олександр.

Читати за темою: Селекціонери вивели нові високоврожайні сорти полуниці

 

Виконано за допомогою Disqus