В Україні достатній рівень вологи у ґрунті — Метео Фарм

23 березня 2021 120 0
В Україні достатній рівень вологи у ґрунті — Метео Фарм
Kurkul.com

Друга декада березня принесла вкрай багато вологи. Майже кожної доби йшли короткочасні опади у вигляді дощу, снігу, суміші снігу з дощем. Повідомляє сервіс агропогоди Метео Фарм.

Спостерігалося також значне випадіння снігу 12-го березня, циклон накрив майже всю територію країни. Атмосферний фронт найбільшу кількість опадів приніс західним областям, а також Житомирській області. В епіцентр непогоди потрапили  Івано-Франківська, Рівненська, Тернопільська, Хмельницька та Чернівецька області. В цих областях навіть було перевищено місячну норму опадів. Найменшу кількість опадів зафіксовано на Сході, в Сумській та Вінницькій областях.

Кількість опадів даного періоду перевищила  показники 2020 р. на всій території України, за виключенням Харківської та Вінницької області.

Завдяки рясним опадам показники вологості повітря та ґрунту також мали приріст. Вологість повітря в південних областях досяг позначки 71%-75%. На Сході цей показник склав 74%-76%, в центральних областях 73%-82%. На Півночі 80%-84%, в західних областях 69%-79%.

Найбільші волого запаси ґрунту 32%-33% мають Сумська та Чернігівська області. Також високий рівень вологості ґрунту 30%-31% в Житомирській, Київській, Луганській, Рівненській, Тернопільській, Хмельницькій, Вінницькій, Кіровоградській, Полтавській та Черкаській областях. 28%-29% мають землі Донецької, Харківської, Івано-Франківської, Волинської, Львівської та Закарпатської областей.

Лише 25%-27% вологості ґрунту мають Чернівецька, Запорізька, Миколаївська, Одеська та Дніпровська області. Найнижчі показники 22% в Херсонській області. Завдяки низьким температурам та значним опадам області не мають значних проблем з дефіцитом вологи. Цьогорічна ситуація зі зволоженням у даний період набагато краща у порівнянні з торішніми.

Середня температура повітря на Сході знаходилась в межах +1…+2 °C, в північних областях +1…+3 °C. В центральних та західних областях середня температура коливалась від +2 до +3 °C, однак в Закарпатській області досягла позначки +4 °C.

Найбільше тепла отримали південні області, середньодобова температура  тут досягла позначки +4…+5 °C. Середня температура повітря на всій території країни перевищила  середньомісячні багаторічні показники. Однак показники середньої температури 2020 р. були вищими на +3…+4 °C від цьогорічних.

Максимальні температури +16…+17 °C зафіксовано в Чернівецькій, Одеській та Херсонській областях. Найтеплішим виявився період з 14 по 16 березня, саме в цей час температури підіймалися найвище. Мінімально температури опускалися до -8…-9 °C на Сході в Сумській, Запорізькій та Кіровоградській областях.

Середньодобова температура ґрунту 2021 р. також  поступилася на +3…+4 °C  показникам за аналогічного періоду 2020 р. В північних та східних областях температура ґрунту коливалась від +2 до +3 °C, в центральних та західних областях +3…+4 °C. На Півночі досягнуто +5 °C. Мінімальні температури ґрунту -6…-7 °C зафіксовано на Сході та в Сумській області.

Період виявився досить хмарним, хмарність домінувала над сонцем. Північні області залишалися майже без сонця. Друга декада березня була більш похмурою від першої декади, та значно похмурішою від аналогічного періоду 2020 року.

Атмосферний тиск знаходився в межах 758-762 мм рт.ст.

Виконано за допомогою Disqus