Держпродспоживслужба опублікувала звіт щодо поширення шкідників на полях

29 березня 2021 27 0
Держпродспоживслужба опублікувала звіт щодо поширення шкідників на полях
Kurkul.com

Коливання нічних та денних температур, випадання дощу та мокрого снігу, ранішні приморозки стримували розвиток та поширення шкідливих організмів у посівах озимих зернових та ріпаку. Про це йдеться у щотижневому звіті Держпродспоживслужби щодо фітосанітарного стану сільгоспкультур.  

У Дніпропетровській, Запорізькій, Одеській, Миколаївській, Херсонській областях в озимині, розміщеній здебільшого після стерньових попередників, відбувається живлення личинок хлібного туруна (жужелиці). Шкідники за чисельності 0,5-1, осередково до 2 екз. на кв.м (Запорізька, Миколаївська обл.) пошкодили 1-5% рослин. Переважають личинки другого (16%) та третього (84%) віків.

У Дніпропетровській,  Кіровоградській, Херсонській та інших областях відмічено спостерігається підняття у поверхневі шари ґрунту гусениць озимої совки та поодинокі пошкодження ними рослин озимої пшениці.

В Одеській області на озимих колосових культурах по краю поля від лісосмуг відмічено літ злакових мух (чорна пшенична, шведська та гессенська), якими заселено 3% обстеженої площі. Середня чисельність імаго становить 3-5 екз на 100 п.с. Крайові смуги озимини заселяють хлібні блішки, відроджуються личинки злакових попелиць.

Читати за темою: Експерти оцінили погодні умови для перезимівлі озимих задовільними

У Степу клоп шкідлива черепашка знаходиться в місцях зимівлі чисельністю 0,5-1 екз. на кв.м (Дніпропетровська, Одеська обл.). Надалі за прогрівання листяної підстилки до 10-12ºС повсюди клопи переміщуватимуться на її поверхню.

На 2-33% обстежених площ озимих пшениці, ячменю, жита борошнистою росою та септоріозом уражено 1-6, макс. 15% рослин. Гельмінтоспоріозом, ринхоспоріозом, подекуди бурою листковою іржею охоплено 0,6-2% рослин. У понижених місцях рельєфу кореневими гнилями уражено 1-8, макс. до 15% рослин. В Житомирській, Київській, Львівській, Полтавській, Черкаській, Чернігівській областях снігова пліснява розвивається на 0,5-6% фізіологічно ослаблених рослинах, особливо у місцях пониженого рельєфу. 

Виконано за допомогою Disqus