Експерти оцінили погодні умови для перезимівлі озимих задовільними

25 березня 2021 66 0
Експерти оцінили погодні умови для перезимівлі озимих задовільними

Агрометеорологічні умови для закінчення перезимівлі озимих культур в Україні загалом оцінюються як задовільні. Повідомляє apk-inform.com.

«Станом на 20 березня озимі культури (пшениця, ячмінь, жито) на більшості території ще перебували в стані зимового спокою. У Миколаївській, Херсонській, Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Кіровоградській, Черкаській та півдні Одеської областей, де було відзначено відновлення вегетації озимих культур, посіви перебували у фазах кущіння та третього листка. Стан посівів оцінювався як переважно добрий і задовільний», — зазначається у повідомленні.

Що стосується озимого ріпаку, то в другій декаді березня в Кіровоградській, Дніпропетровській та Херсонській областях відзначалося відновлення вегетації олійної у фазі утворення листової розетки. Стан посівів переважно добрий.

Також зазначається, що запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту під озимими культурами та на зябу в Херсонській, Миколаївській, Кіровоградській, на півдні Одеської та Донецької областей становили від 21 до 45 мм.

«Зволоження метрового шару ґрунту під озимими культурами та на зябу було достатнім і оптимальним — 121-160 мм і більш продуктивної вологи. Однак на багатьох площах Миколаївської, Херсонської та на окремих площах Одеської областей запаси продуктивної вологи були низькими для ранньовесняного періоду і склали 87-120 мм», — уточнили агрометеорологи.

Читати за темою: В Україні достатній рівень вологи у ґрунті — Метео Фарм

Виконано за допомогою Disqus