В НААН назвали найстійкіші до посухи сорти яблунь

8 квітня 2021 55 0
В НААН назвали найстійкіші до посухи сорти яблунь

Вчені з Інституту садівництва НААН дослідили, що в посушливі та спекотні роки синтез органічних речовин у садах інтенсивного типу зменшується з 25 до 35% залежно від сорту. Про це йдеться у журналі «Садівництво по-українськи»

Найстійкішим до посухи та спеки виявився сорт Флоріна.

«Досліджували свіжі плоди яблуні зимових сортів Голден делішес, Флоріна, Ред чиф, Бені шогун, Чемпіон Рено. Насадження яблуні — інтенсивного типу, закладені за схемою 5 × 1,5 м на підщепі М9 із краплинним зрошенням та утриманням міжрядь саду під задернінням багаторічними травами», — пояснила Наталія Чигрин, співробітниця Бахмутської дослідної станції розсадництва Інституту садівництва НААН.

Дослідниця повідомляє, що максимальне накопичення органічних кислот в яблуках спостерігали у 2016 р., коли випало 288,1 мм опадів за вегетаційний період, кількість їх становила у сортах Голден делішес і Чемпіон Рено — 0,87%, Флоріна і Бені шогун — 0,74%, Ред чиф — 0,55%.

Читати за темою: В ЄС урожай яблук буде нижче середнього за останні 5 років

Менший рівень органічної кислоти в плодах був у значно посушливому 2020 році, коли сума опадів за вегетаційний період становила 120 мм і дорівнювала у Голден делішес — 0,50%, Чемпіон Рено — 0,47, Флоріна — 0,55, Бені шогун — 0,53, Ред чиф — 0,41%. 

Високі температури та зменшення опадів у вегетаційний період 2020 року вплинули на зменшення маси плодів. Зокрема у Голден делішес середня маса плодів зменшилася на 13%, Флоріна — на 19, Ред чиф — на 14, Бені шогун — на 10, Чемпіон Рено — на 12%, як порівняти із середньобагаторічними показниками зазначених сортів. 

«Таким чином, багаторічними спостереженнями встановлено, що в посушливі та спекотні роки синтез органічних речовин у садах інтенсивного типу зменшується з 25 до 35% залежно від сорту. Сорт Флоріна виявився найстійкішим до посухи та спеки», — підсумувала Наталія Чигрин.

Виконано за допомогою Disqus