Експерт розповів про особливості формування ціни на зерно для фермера

12 квітня 2021 1196 0
Експерт розповів про особливості формування ціни на зерно для фермера
Kurkul.com

Основні базисні ціни на зерно для фермерських господарств України найчастіше формується на умовах FCА (з англ. Free Carrier) — «Франко перевізник», або ще як часто в народі називають «Покупка в господарстві». Про особливості розрахунку ціни для сільгоспвиробника розповів Олександр Мащенко, засновник проєктів Zernovoz.ua і Zernotorg.ua, у спецпроєкті «Азбука Зернотрейдінга: Найбільш ходові базиси продажів зерна в Україні» на Еlevatorist.com

Фахівець зазначив, що ціна формується в такий спосіб: від світових цін покупців на базисі CIF віднімається вартість морського фрахту, вартість доставки по морю, віднімаються послуги порту, який здійснює навантаження зерна на корабель, віднімаються послуги доставки в порт, послуги складу — і залишається «чиста» ціна зерна, яке фермер прибрав з полів і зберіг у себе на току.

«Ціна на зерно для сільгоспвиробника формується не тільки за рахунок ринкових умов, але і за рахунок ланцюжків поставок. Залежно від того, який спосіб доставки зерна буде обраний, за якими цінами буде відбуватися транспортування товару, скільки коштуватимуть послуги перевалки і зберігання — всі ці фактори в сумі вплинуть на те, яку ціну отримає фермер. Тому для різних господарств і ціна буде відрізнятися», — зауважив він.

Читати також: У березні найбільше знизились експортні ціни на пшеницю — FAO

Зерновий ринок в Україні експортноорієнтований, і вітчизняний сільгоспвиробник знаходиться в кінці ланцюжка формування ціни.

«У разі, якби ми були найбільшим маркетмейкером в світі, або ж ексклюзивним постачальником, цей ціновий ланцюжок рахувався б у зворотну сторону: тоді б фермер виставляв ціну, виходячи їз собівартості і бажаної рентабельності. І далі всі додаткові накладні витрати додавали б до ланцюжку вже до цієї ціни. Але оскільки Україна, як правило, все-таки не є маркетмейкером на зерновому ринку, ми змушені продавати по збалансованим ринковими цінами. І тому у нас фермер залишається останньою ланкою ціноутворення, і ціни для нього формуються зі світових за вирахуванням всіх накладних витрат», — прокоментував експерт. 

Він підсумував, що аграрій отримує внутрішні ціни, які транслюються всередину країни з зовнішніх світових ринків. Також вибір умов продажу, віддаленість від портів, інфраструктурні особливості і ціни на послуги перевалки зіграють свою роль у формуванні індивідуальної остаточної ціни на зерно в кожному господарстві.

Читати за темою: Україні потрібно знижувати ціну на кукурудзу — думка

Виконано за допомогою Disqus