На Вінниччині скоротять посівні площі під кукурудзою на 30 тисяч га

29 квітня 2021 84 0
На Вінниччині скоротять посівні площі під кукурудзою на 30 тисяч га
Kurkul.com

У Вінницькій обл. прогнозують зменшення посівних площ під зерновими і зернобобовими культурами на десятки тисяч га у порівнянні з минулим роком. Про це інформує Голос

Так, в області завершили сівбу ранніх ярих. На понад 10 тис. га збільшили площі ячменю у порівнянні з минулим роком. Також очікується, що на 11 тис. га зросте клин соняшника — до 299 тис. га; на 6 тис. га додадуть сої, яку вирощуватимуть на 100 тис. га. Мають намір більше посіяти гороху, гречки, вівса та цукрових буряків.

«У такий спосіб аграрії частково компенсують недосіяні восени озимі пшеницю та ячмінь, площі яких скоротилися на 20 тис. га», — розповіла Валентина Кирилюк, заступник начальника управління агропромислового розвитку облдержадміністрації.

За її словами, на 30 тис. га зменшать ділянки під кукурудзу.

«Минулого року ми мали абсолютний рекорд з посівами кукурудзи, яку вирощували на 457 тис. га. На жаль, очікуваної врожайності не вдалося досягти. Не вистачило вологи. Цьогоріч кукурудзу посіють на 427 тис. га», — наголосила співрозмовниця. 

Читати також: Валовий збір зерна у 2021 році складе понад 70 млн т — ННЦ

Як стверджує Валентина Кирилюк, загальна площа всіх сільськогосподарських культур не зміниться — становитиме 1,627 млн га. Також збережеться структура посівів. Найбільшу частку в ній становитимуть зернові та зернобобові — 53% від загальної площі; технічні культури — 32%, решта — це картопля, овочі, кормові.

«Таке співвідношення сільськогосподарських культур, що їх вирощують в області, залишається сталим і зберігається упродовж останніх років», — уточнила посадовець.

На приватному підприємстві «Перемога» із с. Високе Вінницької обл. розповіли, що минулими роками після 15 квітня вже сіяли кукурудзу. Її насіння кладуть у ґрунт за температури повітря 18-20 °C, проте синоптики прогнозують уночі приморозки, і це в той час, коли спливає остання декада квітня.

Читати за темою: В Україні засіяно майже 20% соняшнику

«Нинішня весна зав’язала всі роботи в один вузол. Спливають оптимальні строки сівби деяких культур, а в поле не вийдеш — холодно, земля мокра. У «Перемозі» почали з кормових культур: на 100 га розмістили «букет» з вики, вівса та гірчиці. Буде поживний сінаж. Господарство одне з небагатьох у районі, де зберегли тваринництво. Нині тут нараховується 650 голів ВРХ. Тваринницька галузь дає людям роботу. Ми не говоримо про прибутки. Сто наших односельців працюють на фермах», — розповідає Іван Спориш, фермер.

Нині сіють соняшник. Техніку змушені були зупиняти на деякий час, бо пройшли дощі. На черзі кукурудза.

«Зерно в землі не проросте доти, доки ґрунт не прогріється до оптимальної температури. Хто в полі працює, весь час залежить від погодних умов. Не буває для аграрія ідеальної погоди. Тому не можна марнувати жодної оптимальної хвилини», — розповів керівник господарства. 

Виконано за допомогою Disqus