Аграріям пояснили, як накопичуються в ґрунті та вимиваються пестициди

3 травня 2021 158 0
Аграріям пояснили, як накопичуються  в ґрунті та вимиваються пестициди
Kurkul.com

У ґрунт пестициди можуть потрапляти шляхом прямого внесення, а також через рослин, тварин, з водою і у вигляді опадів з атмосфери. Деякі стійкі препарати здатні накопичуватися в листі плодових дерев. Опадання такого листя призводить до того, що препарати потрапляють в ґрунт. Про те, як накопичуються в ґрунті та вимиваються хімічні сполуки йдеться у матеріалі «Що потрібно знати про пестициди, перш ніж відкрити каністру з хімікатами» на Кurkul.com.

За рівнем збереження у ґрунті пестициди діляться на чотири групи: 

  • малостійкі — зберігаються менше одного місяця;
  • помірно стійкі — до 6 місяців; 
  • стійкі — 0,5-2 року;
  • дуже стійкі — понад 2 роки.

Пестициди характеризуються низькою педохімічною активністю — вони практично не вступають в хімічні реакції з ґрунтом і не впливає на його властивості. Потрапляючи в  ґрунт, пестициди поглинаються кореневими системами рослин, переносяться з ґрунтовою вологою, абсорбуються органічними і мінеральними колоїдами, піддаються процесам мікробіологічного і фотохімічного розпаду. Деякі пестициди можуть випаровуватися з поверхні ґрунту.

Накопичення пестицидів в ґрунтах обумовлено двома процесами — їх сорбцією тонкодисперсною частиною ґрунту, в тому числі органічною речовиною, і розкладанням (детоксикацією). Обидва процеси залежать від властивостей ґрунту, а також від зовнішніх умов.

Читати також: Мінекономіки подало скаргу щодо рішення суду про введення квот на імпорт добрив

Сорбція пестицидів ґрунтом обмежує їх доступність для рослин, можливість їх випаровування та міграції. Оцінка інтенсивності процесів сорбції базується на обліку гранулометричного складу ґрунтів і вмісту гумусу: чим більше гумусу і тонких частинок, тим вище сорбція. Водно-тепловий режим ґрунтів обумовлює можливість міграції пестицидів за межі кореневого шару, їх перерозподілу або закріплення в цьому шарі. 

Головний каталізатор детоксикації ґрунтів — активна життєдіяльність мікроорганізмів. Другим важливим чинником детоксикації є фотохімічне розкладання, інтенсивність якого залежить від активності сонячної радіації, що оцінюється за величиною прямої сонячної радіації і тривалості сонячного впливу за вегетаційний період.

Вищезазначені чинники дозволяють визначити ґрунти з різною потенційною інтенсивністю накопичення пестицидів, а також потенціал самоочищення таких ґрунтів.

Міграція пестицидів в ґрунтовому профілі відбувається завдяки капілярно-гравітаційному переміщенню води. Швидкість і глибина проникнення пестицидів залежать від безлічі факторів, пов'язаних як з ґрунтово-кліматичними особливостями (гранулометричним складом, вмістом колоїдів і сорбційною здатністю ґрунтів, кількістю опадів), так і з властивостями та дозами самих препаратів.

Читати за темою: В Україні схвалили встановлення максимальних норм вмісту хлорпірифосу в агропродукції

 

Виконано за допомогою Disqus