У найбільшому в Європі кизиловому саду планують зібрати 44 т ягід

8 травня 2021 83 0
У найбільшому в Європі кизиловому саду планують зібрати 44 т ягід
pixabay.com

У с. Нове Токмацького р-ну Запорізької обл. у найбільшому в Європі кизиловому саду налічується понад 12 тис. дерев і 24 сорти кизилу. Цього року тут планують зібрати близько 44 т кизилу. Про це повідомляє Укрінформ.

Як розповів фермер Сергій Ольшанський кизил вважається непримхливою рослиною, проте має свої проблеми і хвороби.

«Проблем менше, ніж, наприклад, в абрикоса, черешні або малини, але все одно вони є. Шкідники теж є. Ми вже 7 років сертифікуємося по системі «органік стандарт». Це означає, що ми не можемо обробляти сад хімією. Дотримуємося правил, щорічно і навіть не один раз на рік — до нас приїздить інспекція. Ми обробляємо землю механічним способом, застосовуємо препарати тільки ті, які є в каталозі «органік стандарт» — це біологічні препарати, без хімії», — ділиться він.

Сортовий кизил, який вивела Світлана Клименко, відома селекціонерка, вчений-агроном, доктор біологічних наук, адаптований до регіональних погодних умов: він легко переносить морози до 30°С , але для нього небезпечні пізні весняні заморозки. Це підтверджує ситуація, яка сталася навесні 2020 р., коли кизил активно зацвів, вдень стовпчик термометра підіймався до +20°С , а вночі — падав до 11-12°С . В результаті погодних коливань деякі сорти кизилу зовсім зав'язалися. Тому замість прогнозованих 50 т врожаю — зібрали 22 т.

Якщо минулого року кизил зацвів 8 березня, то цього року на кінець березня рослина ще «спала». Перші ягоди достигають у другій половині липня, а пізні — знаходили в саду навіть в грудні.

За словами Сергія Ольшанського, у кизилу є особливість: кожен рік урожай подвоюється. Якщо ця математика спрацює, то цього року в саду повинні зібрати близько 44 т кизилу. На проєктну потужність саду повинні вийти максимум через 10 років і зібрати 1 тис. т врожаю.

Нагадаємо, Сергій Ольшанський створив торгову марку Famberry, під якою випускає кизилову продукцію: компоти, варення, морс, соуси, пастилу. Минулого року вперше запорізьку ягоду можна було побачити на прилавках супермаркетів. Пробну партію ягід відправили до Німеччини і Америку, зараз ведуться переговори про постачання в Канаду.

Виконано за допомогою Disqus