Ринок Молдови може бути закрито для експорту української плодоовочевої продукції

12 травня 2021 48 0
Ринок Молдови може бути закрито для експорту української плодоовочевої продукції
Depositphotos

Протекціоністські зміни у законодавство Молдови здійснюють тиск на виробників з інших країн, зокрема обмежують можливості для українських виробників овочів та картоплі, інформують фахівці Української плодоовочевої асоціації (УПОА).

Відповідно до запроваджених змін Закону Республіки Молдова №225 від 4 грудня 2020 р. «Про внесення змін до деяких нормативних актів» з 1 липня поточного року торговельні компанії Молдови зобов’язані закуповувати і забезпечувати викладку на торгову полицю у мережі роздрібної торгівлі не менше 50% її лінійної довжини харчів, вироблених на території Республіки Молдова.

«За таких умов українська продукція, зокрема овочева група і картопля, залишиться у неконкурентних умовах при експорті на ринок Молдови», — переконані в УПОА.

У Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (МЕРТ) зазначають, що запроваджені дії влади Молдови можуть розглядатися як порушення національного режиму щодо внутрішнього оподаткування та регулювання та можуть завдати шкоди українським експортерам.

«За результатами зустрічі, що відбулася 7 квітня між  Міністерством сільського господарства, регіонального розвитку та навколишнього середовища Республіки Молдова  з представниками Асоціації іноземних інвесторів Молдови, що представляють в основному компанії, які мають власне виробництво на території країни, проєкт відповідного переліку продукції було скориговано шляхом додавання додаткових позицій, отриманих від профільних асоціацій місцевих виробників — в основному щодо алкогольних, слабоалкогольних та місцевих вин», — зазначили в УПОА.

Як додали в МЕРТ, на сьогодні оновлений перелік уже містить близько 338 тарифних позицій, зокрема: свіжі та консервовані фрукти та овочі, молочні продукти, яйця, мед, продовольчі товари, свіже та перероблене м’ясо, хлібобулочні вироби, кондитерські вироби, олія, безалкогольні та алкогольні напої, заморожені продукти, соуси тощо.

«Для українських виробників Молдова — чи не єдиний ринок реалізації обсягів картоплі, особливо митої. Такими протекціоністськими змінами у законодавство Молдови фактично здійснюється тиск на виробників з інших країн, зокрема обмежуються можливості для українських виробників овочів та картоплі»,— вважають в УПОА.

Читайте також: Через сильну посуху в Бразилії у виграші опиняться українські виробники кукурудзи — думка

Виконано за допомогою Disqus