Негода знищила третину врожаю у черешневих садах Мелітополя

24 травня 2021 83 0
Негода знищила третину врожаю у черешневих садах Мелітополя
pixabay.com

Град та 10-денна норма опадів за ніч знищила третину урожаю у знаменитих черешневих садах Мелітополя на Запоріжжі. Також постраждали й інші фермери в Україні. Про це повідомляє ТСН.

Киянин Віталій Подольников має поле лохини, на власному досвіді він пересвідчився, що надзвичайні удари погоди вже стали звичним явищем.

Торік травневі морози знищили частину врожаю агрокомпанії. Цьогоріч мінусові температури теж накоїла лиха. Вихід — у накритті ягідних полів теплицями. Але ціна цього рішення непідйомна. Як зазначається, спосіб Номер два, яким користується світ, — страхування від погодних ризиків. Утім, це теж не дешево.

Про нещодавнє лихо з мелітопольською черешнею Віталій теж знає і щиро співчуває колегам з півдня.

«На жаль, ми в Україні себе не вміємо уберегти як агрокраїна від наслідків граду або якогось проливного дощу», — зазначив Віталій Подольников.

І це дуже дивно для країни, що претендує на звання світової продовольчої бази.

«В нас є 25 гектарів саду. Абрикоси, персики, яблуні, сливи, все є. Все садимо, робимо, але, якщо град поб’є, як цього року, то нічого немає. І мороз убив, і ніхто нам нічого не платив і ми бідні робимося», — розповіла фермерка з Буковини Марія Тодосійчук.

Нагадаємо, якщо парламент розгляне та ухвалить законопроєкт №5104 до закриття сесії, агрострахування в Україні може запрацювати у листопаді-грудні 2021 р

Разом з тим Роман Лещенко, голова Мінагрополітики, зазначив, що дотувати сільгоспвиробників, як це роблять у Євросоюзі аж на 70 мільярдів доларів, держава не збирається.

«Україна не може собі дозволити, тому що бюджет країни не співрозмірний з будь-якою європейською країною рівня Франції чи Німеччини. Наша модель побудована з точки зору конкуренції між суб’єктами і адресної підтримки саме малим та середнім», — пояснив Роман Лещенко.

Читайте також: Синоптики прогнозують сильні зливи та грози

За його словами, попри різкі погодні зміни Україна буде з урожаєм.

«У нас в цьому році, попри дуже холодну весну, є достатня кількість опадів. І я вважаю, що у нас в цьому році буде нормальний баланс з точки зору ціноутворення», — переконаний міністр.

На думку фермерів ціни будуть досить помірні.

«Якщо полуниця була на вчорашній день 130 на гурт, на сьогодні — 70, 80. Це тільки травень. А в червні… Теж, залежить все від погоди», — зазначив фермер з Вінниччини Іван Андріяш.

Виконано за допомогою Disqus