Рекордний експорт меду: як виглядає «солодкий ринок» в Україні

Рекордний експорт меду: як виглядає «солодкий ринок» в Україні

22 квітня 2021 3735 0

З 2011 року обсяг світового виробництва натурального меду стабільно тримається вище 2 млн т, а експорт перевищує $2 трлн. 

Україна в цьому напрямку зробила просто неймовірний ривок — за останні десять років наша країна за обсягом експорту піднялася з 18 на 5 місце у світі, збільшивши до 4,6% свою частку на ринку.

Виробництво меду в Україні

Згідно з оцінками ФАО ООН, які ґрунтуються на офіційних даних органів статистики, в Україні щорічно виробництво меду складає 66-73 тис. т. Зниження цих показників було зафіксоване лише у 2015 і 2016 роках. 

Читати за темою: Весняні роботи на пасіці ― підготовка до ранніх та середніх медозборів

Джерело: FAOSTAT

За останні роки в Україні стабільно зростає виробництво меду. Понад 90% продукту виробляють господарства населення.

Проте виробники та експерти медового ринку України говорять, що досі 20-30% пасік офіційно не зареєстровані. Насправді в галузі залучено близько 400 тис. бджолярів, а виробничий фонд складає понад 3,7 млн бджолосімей (2,6 млн в офіційній статистиці), тому за приблизними оцінками реальний обсяг виробництва знаходиться в межах 100-110 тис. т на рік. 

Найбільший медозбір забезпечують регіони, які традиційно мають великі посівні площі під соняшником, адже саме на соняшниковий мед припадає найбільша частка виробництва цього солодкого продукту.

Дивитись ще: Карта племінних пасік України

Джерело: FAOSTAT, Latifundist.com, Держстат України

У 2020 році старт сезону для бджолярів був не надто сприятливим. Знову повторилась історія з масовим отруєнням і загибеллю бджіл. Також додала клопотів погода: аномально прохолодний і дощовий травень завадив зібрати мед з акації та первоцвітів. 

Рекордний експорт меду з України

В Україні 74 підприємства займаються експортом меду. Попри низку торішніх проблем українські виробники встановили черговий рекорд — уперше за роки незалежності обсяг експорту меду перевищив позначку у 80 тис. т.

Читати також: Як збільшити прибуток з одного вулика

Джерело: Держмитслужба України

Різні гравці ринку пояснюють такі обсяги експорту тим, що існує значний тіньовий оборот медової продукції в Україні і рекордний обсяг експорту у 2020 році тому підтвердження. 

Також у минулому сезоні було розширено посівні площі під соняшником на 534 тис. га, завдяки чому вдалося збільшити виробництво соняшникового меду і таким чином компенсувати недобір весняних сортів. 

Але є ще третій важливий фактор: значні перехідні залишки. За приблизними оцінками аналітиків медового ринку, в Україні обсяг нереалізованих запасів «на руках» у пасічників складає близько 35 тис. т, що переходять з року в рік. Такий значний обсяг постійно тиснув на закупівельні ціни цього солодкого продукту. Але світова пандемія COVID-19 внесла свої корективи і споживання меду в світі зросло, що дозволило «підчистити» запаси українським бджолярам.

Читати ще: Буде мед ― буде і соняшник: Економічні вигоди бджолозапилення

Джерело: Держмитслужба України

У 2020 році перша й друга хвилі розповсюдження коронавірусу припали на «високий сезон» для українських експортерів меду, а саме на лютий-травень і вересень-грудень, забезпечивши більш високі обсяги експортних відвантажень у порівнянні з 2019 роком.

Ціни на мед

Зростання попиту з боку імпортерів, а також загальний тренд на зростання вартості продукції АПК, сприяли росту експортних цін, які суттєво просіли навесні 2020 року на фоні падіння світових товарних ринків під час першого локдауну.

Читати за темою: Наталія Сенчук: Фермерам і пасічникам потрібно товаришувати, а не ворогувати

Джерело: Держмитслужба України

Відновлення закупівельних цін, а також ріст обсягів експорту у фізичних величинах забезпечив надходження експортної виручки на рівні $139,4 млн, що також є абсолютним рекордом для українських виробників. 

Експортні ринки для українського меду

Раніше Україна експортувала свій мед на чотири найбільші ринки збуту світу: Європа, США, Близький Схід, Японія. Важливо зазначити, що за останні п’ять років серед країн-імпортерів лише в Україні прослідковувалась динаміка до зростання ціни завдяки тому, що український мед все ж таки натуральний. Але за останні десять років географія експорту українського меду змінилась.

Читати також: Вакцина для бджіл, або штучний імунітет від вароатозу

В порівнянні з 2011 роком український експорт меду за країнами став більш диверсифікованим. При цьому експорт до РФ впав практично до нуля, а США піднялися на третє місце серед найбільших імпортерів. Загалом, Україна експортує свій мед більше, ніж у 40 країн світу.

Отже, виробництво меду в Україні є ринком, що постійно росте й розширюється, а сам український мед користується популярністю як в нашій країні, так і далеко за її межами.

© Олександр Гончаренко, Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою