Вартість обліпихи може коливатися від 10 до 100 грн/кг — експерт

2 червня 2021 73 0
Вартість обліпихи може коливатися від 10 до 100 грн/кг — експерт
pixabay.com

Ринок обліпихи в Україні активно розвивається, адже кількість нових виробників і переробників постійно зростає. Це, відповідно, впливає і на ціни. Про це повідомив Федір Прима, головний агроном компанії «Еко-Парк», передає Ягідник.

За його словами, з кожним роком обліпиха стає все більш популярною серед споживачів, оскільки з поширенням тренду на споживання фруктів та суперфудів, зростає попит і на ці ягоди. Саме тому вона стає економічно вигідною та, відповідно, цікавою культурою для виробників, зокрема, для українських ягідників. 

«Якщо ми говоримо про свіжу ягоду обліпихи на гілочках, то ціна на них може коливатися від 10 до 30 грн/кг. При цьому чищена ягода реалізується в діапазоні 30-40 грн/кг, а заморожена — від 40 і навіть до 100 грн/кг за умови, що обліпиха велика за калібром та якісна», — зазначив Федір Прима.

За словами експерта, основні ринки збуту обліпихи в Європі — Франція, Німеччина, Швеція та Італія. Окрім того, цікавим для виробників є ринок Канади, куди імпортують дуже великі обсяги ягоди.

«При цьому для виготовлення й експорту замороженої обліпихи треба враховувати, що для цього потрібне шокове заморожування. Оптимальна відстань від місця збору до потужностей із заморозки повинна бути не більше 100 км, оскільки після збору ягоду потрібно заморозити впродовж 4 годин», — підсумував він.

Читати також: На ринках з’явилася перша Мелітопольська черешня

Виконано за допомогою Disqus