В Україні збільшуються площі посівів сільгоспкультур на радіоактивно забруднених землях

13 червня 2021 78 0
В Україні збільшуються площі посівів сільгоспкультур на радіоактивно забруднених землях
Kurkul.com

На Житомирщині значна площа радіоактивно забруднених сільгоспугідь, які заборонено використовувати у виробництві, перебуває в господарському обігу вже досить тривалий час, і вона постійно збільшується. Про це пише «Українська правда», передає AgroPolit.com.

Зазначається, що за даними Головного управління Держгеокадастру в Житомирській обл., станом на початок 2016 р. на Житомирщині налічувалось понад 33 тис. га радіоактивно забруднених с/г угідь, які заборонено використовувати у виробництві. Найбільша їх площа припадала на колишній Народицький р-н — 22,19 тис. га.

«Зіставивши межі земельних ділянок 2-ї зони забруднення, кадастрові номери яких було отримано від Держгеокадастру, зі свіжими супутниковими знімками, ми виявили, що значна частина цих земель вже тривалий час використовуються для орного землеробства. Для прикладу, розглянемо земельні ділянки категорії земель запасу, які розташовані на північ та схід від колишнього містечка Базар», — йдеться у матеріалі.

Читати також: Аграріям пояснили, як накопичуються в ґрунті та вимиваються пестициди

Витяги із земельного кадастру по кожній із цих ділянок показують, що до них застосовується обмеження у використанні «Зона радіоактивно забрудненої території». Також всі ці ділянки зазначені в переліку вилучених із використання земель, наданому Держгеокадастром у відповідь на запит.

«Проте, супутниковий знімок Google показує, що наразі більшість їх території засіяна сільськогосподарськими культурами. Поруч також обробляються землі приватної та комунальної власності, які не були офіційно включені до 2-ї зони радіоактивного забруднення», інформує видання.

При цьому, ДАЗВ, у відповідь на наш запит чітко вказало, що «не видавало жодних спеціальних дозволів на ведення сільськогосподарської діяльності на землях зони безумовного відселення». 

Згідно із розслідуванням, схожа ситуація і з землями навколо смт Народичі. Площі залучених у вирощування с/г культур радіаційно забруднених земель значно більші — близько 2,5 тис. га, які обробляються щонайменше із весни 2017 р.

Читати за темою: На Тернопільщині агрофірму звинувачують в обробці полів забороненими речовинами

Виконано за допомогою Disqus