Сезон черешні був найгіршим за останні 5-7 років — експерт

24 липня 2021 460 0
Сезон черешні був найгіршим за останні 5-7 років — експерт
pixabay.com

Попри оптимістичні прогнози, які давали ще навесні, мелітопольські виробники черешні втратили значну частину урожаю через град та дощі. У деяких фермерів незібраним або зіпсованим було від 70% до 90% врожаю кісточкових. Цей сезон для виробників був одним з найгірших за останні 5-7 років. Таку думку вислови Геннадій Подживалов, голови правління Асоціації виробників «Мелітопольська Черешня», інформує Суспільне.

За його словами, спочатку ситуація виглядала оптимістично: хороше цвітіння, тепла погода. Утім, під час дозрівання черешні почалися тривалі опади. Після закінчення дощів почалася спека, а це призвело до того, що черешня потріскалась і стала непридатною для продажу, втративши смакові властивості та візуальну привабливість. Щобільше — плоди почали гнити.

Як додав Геннадій Подживалов, через неврожай та погану якість ягоди, цьогоріч фермери не змогли вийти на ринок під брендом «Мелітопольська черешня», який Асоціація виробників запатентувала у вересні 2020 р.

«Для виробників черешні Мелітопольського району цей рік був найбільш невдалим за останні 5-7 років. Річ у тому, що ми сподівалися, що врожай буде хорошим тому, що цвітіння було пізніше, була тепла погода. Але в період дозрівання плодів пішли масові опади», — зазначив Геннадій Подживалов.

Читайте також: Українські фермери змушені знищувати врожай черешні

Також голова правління Асоціації виробників «Мелітопольська Черешня» додав, що багато фермерів намагалися врятувати ягоду, обробляли препаратами, стримуючи негативні явища. Але, з огляду на те, що дощі були системними, ці препарати погано спрацювали.

«Втрати, в середньому, склали від 70 до 90%. Ми не змогли ягоду відвезти далеко, одиниці змогли її відвезти. Тому в цьому році ситуація дуже плачевна і витрати, які були пов'язані зі збором врожаю. На деревах не можна було залишати розтріскану ягоду, її потрібно було зняти тому, що це негативні наслідки для дерев», — наголосив Геннадій Подживалов.

Виконано за допомогою Disqus