Аграрії Черкащини очікують зібрати рекордний врожай соняшника

28 липня 2021 517 0
Аграрії Черкащини очікують зібрати рекордний врожай соняшника
Kurkul.com

Аграрії Черкащини цьогоріч очікують на рекордний урожай соняшнику. Повідомляє Суспільне.

Як зазначається, цьогоріч культурою засіяли 255 тис. га.

За словами агронома Сергія Вовка, цього літа соняшник на полях у гарному стані. Хоча сіяли в області цю культуру пізніше на два тижні, адже земля після зимових морозів довго прогрівалася:

«Як правило, його сіють десь 15-20 квітня, а цього року це був початок травня. Відповідно, і збирати його почнуть пізніше», — розповів фахівець.

Як додав Сергій Вовк, достатня кількість вологи, тепла та відсутність шкідників — це все допоможе рослині дати максимальний урожай. За його словами, цьогоріч насіння соняшнику планують зібрати вдвічі більше, ніж торік.

А от вартість культури агроном прогнозувати не береться:

«Думаю, ціна буде трохи нижчою, ніж минулого, бо такого дефіциту насіння, який був, не очікується», — пояснив він.

Зі слів економістки Оксани Руденко, за таких умов соняшникова олія може подешевшати, але не більше ніж на 10%.

«Ціна, сподіваються, знизиться, але не до тієї, що була до цього. Переробники скуповують зерно, переробляють його і формують собівартість цього продукту. Але ринкова ціна, яку маємо в магазині, далека від собівартості, бо на це впливають багато факторів, зокрема, транспортні затрати, логістика, затрати на добрива тощо», — зазначила фахівчиня.

Проте експерти прогнозують, що вже восени літр олії коштуватиме понад 100 грн. Серед причин такого здорожчання — вартість сировини та сезонність продукту.

Виконано за допомогою Disqus