Експерти очікують падіння цін на сільгосппродукцію

16 серпня 2021 5243 0
Експерти очікують падіння цін на сільгосппродукцію
Kurkul.com

Попри зростання світової торгівлі на тлі відновлення глобальної економіки після Covid-19, експерти все ж очікують на падіння цін на сільгосппродукцію. Андрій Новак, голова Комітету економістів України радить не розраховувати що сприятлива кон’юнктура на український сировинний експорт збережеться. Про це повідомляє 5 канал.

«На сьогодні на наш сировинний експорт є приваблива кон’юнктура, але далі природнє коливання ціну опустить», — вважає Андрій Новак.

За 6 місяців поточного року експорт вітчизняних товарів зріс на третину проти аналогічного періоду торік, його сума — майже $30 млрд. Найбільша експортна позиція України — зернові та олійні культури, попит на які підтримують урядові імпортери з різних країн.

«Якщо ми говоримо про сільськогосподарську продукцію, тут дуже багато залежить від рівня врожаю. Наприклад, посуха в Бразилії обов’язково матиме свій вплив. Але рекордні врожаї будуть в Україні та в Росії — і це призведе до того, що багато продукції потрапить на ринок і ціни опустяться», — прогнозує інвестиційний банкір Сергій Фурса.

Тендери на новий врожай пшениці вже оголосили Філіппіни, Японія, Алжир і Корея. Однак, покупці вичікують дешевших цін, тож ринок вже відчуває розворот цінового тренду.

Виконано за допомогою Disqus