На Житомирщині збільшились посівні площі гречки

19 серпня 2021 117 0
На Житомирщині збільшились посівні площі гречки
Kurkul.com

Цього року аграрії Житомирщини посіяли 14,9 тис. га гречки, що на 100 га перевищує результат минулого року. Про це повідомила заступниця керівниці обласного департаменту агропромислового розвитку Ніна Добринська видавництву Суспільне, пише Kurkul.com.

За її словами, збільшенню посівних площ гречки сприяла постанова КМУ, згідно з якою агровиробникам буде надана дотація у розмірі 5 тис. грн на 1 га. 

«Цього року вперше за вирощування нішевих культур, якою, зокрема, є і гречка, аграрії отримають дотацію. Її розмір становитиме до 5 тис. на 1 га. Документи на отримання дотації можна подавати з 1 вересня 2021 р.», — зазначила Ніна Добринська. 

Сільгоспвиробники Житомирщини наголошують, що гречка має меншу рентабельність, аніж, наприклад, кукурудза, саме тому аграрії дивляться в сторону інших культур.

«Гречка — культура, яка не є рентабельною. Її так мало сьогодні висівають, тому що всі хочуть прибутки. Краще посіяти на такій площі кукурудзу, на якій підприємство зможе заробити $600-800/га, а ми тут заробимо максимум $200-150», — наголосив Олександр Ющенко.

Читати за темою: КМУ ухвалив постанову про держпідтримку виробників гречки

Олександр Ющенко впевнений, що дотація допоможе компенсувати збитковість від вирощування гречки. 

За словами економіста Олега Пендзина, рішення уряду доплачувати аграріям за вирощування гречки прийняли для того, щоб попередити її здорожчання.

«Аби повністю забезпечити себе гречкою, нам потрібно десь 110 тис. т крупи на рік. За оцінками Міністерства агропромислового комплексу, ми зберемо 100 тис. т. Собівартість вирощування гречки є достатньо високою, гречку вирощувати важко. Дотації мають відіграти роль підтримки для товаровиробника, щоб він вирощував у межах внутрішнього ринку», — пояснив економіст. 

На його думку, наразі на внутрішньому ринку України дефіциту гречки немає, тому її вартість збільшуватися не буде.

Нагадаємо, що цьогоріч врожай гречки в Україні може сягнути 100 тис. т.



Виконано за допомогою Disqus