До кінця року молочна продукція здорожчає на 2% — прогноз

30 серпня 2021 78 0
До кінця року молочна продукція здорожчає на 2% — прогноз
Depositphotos

В українських фермерів істотно скорочується поголів'я корів, що призводить до падіння обсягів молока, зданих ними на переробку. У зв'язку із чим до кінця 2021 р. молочна продукція в Україні може подорожчати в середньому на 2%. Про це розповів аналітик «Асоціації виробників молока» Володимир Андрієць, інформує Delo.ua.

За словами експерта, існуючі програми держпідтримки фермерів і імпорт корів уже не справляються з масштабами скорочення їх поголів'я у фермерів.

Також, за словами аналітика, подорожчання готової молочної продукції сприяє збільшення собівартості виробництва молочних товарів і продуктова інфляція. Він підкреслює — проблема постійна, а сезонність може її лише посилювати. І особливих передумов для стабілізації цінового зростання немає.

«Не дивлячись на те, що в промисловому секторі за останні пів року відзначається поступове нарощування поголів'я корів, воно не перекриває темпи скорочення корів в домогосподарствах. Тому в найближчій перспективі стабілізації в цілому по галузі не очікується», — зазначив Володимир Андрієць.

У першому півріччі 2021 р. переробники молока недоотримали сировини від фермерів. Так, на переробку надійшло 1610,9 тис. т молока, що на 11,8% менше, ніж в аналогічний період минулого року.

Читайте також: Європейська модель ведення агробізнесу не підходить для вітчизняних ферм — досвід

До інших чинників сировинної проблеми, хоч і в значно менших масштабах, експерти відносять погодні умови. У поточному році досить довго трималася спекотна погода, що, своєю чергою, серйозно знизило продуктивність корів в цей період.

За словами експерта, найшвидшим методом стабілізації є імпорт корів або нетелей. Іншим варіантом стимулу може стати довгострокова програма держпідтримки фермерів.

Виконано за допомогою Disqus