Зростання ціни газу може призвести до банкрутства тепличних господарств

29 вересня 2021 394 0
Зростання ціни газу може призвести до банкрутства тепличних господарств

Підвищення вартості газу може привести до зупинки виробництва або банкрутства тепличних підприємств України, адже абсолютна більшість тепличних господарств продовжує використовувати газ як основне джерело тепла, а в деяких випадках і для генерації електроенергії. Повідомляє Latifundist.com.

Згідно з повідомленням, в Україні біржові котирування цін на газ в кілька разів вищі, ніж роком раніше. Тому, за оцінками аналітиків, навіть, якщо подальшого зростання цін на газ для тепличних підприємств і не буде, то вартість генерації однієї гігакалорії тепла восени та взимку 2021 р. буде в 4-5 разів вище, ніж роком раніше.

«Зростання собівартості й рівня цін може привести до скорочення обсягів продажів. А це, своєю чергою, знизить рентабельність тепличного бізнесу і може привести до банкрутств найменш енергоефективних тепличних комбінатів, а також тих, у кого в недостатній мірі налагоджений маркетинг», — йдеться в повідомленні.

Економіст інвестиційного відділу FAO Андрій Ярмак прогнозує, що цього року, з огляду на високий рівень цін на газ, варто очікувати зниження обсягів виробництва українських тепличних овочів, зсуву початку сезону їх вирощування на декілька тижнів, з метою зниження витрат на обігрів, загального зростання цін на тепличні овочі на ринку і збільшення обсягів імпорту їх з Туреччини.

Нагадаємо, в Україні вартість томатів зросла середньому в 1,5 раза. За прогнозами експертів ціна на овоч до кінця сезону зменшуватись вже не буде. 

Читайте також: Подорожчання газу автоматично призведе до зростання цін на добрива — думка

Виконано за допомогою Disqus