Названо найбільш поширені хвороби зернових на Півдні

1 жовтня 2021 587 0
Названо найбільш поширені хвороби зернових на Півдні
UKRAVIT

Найбільш шкодочинними в Південному регіоні є сажкові хвороби. Ураження цим видом хвороб може знизити врожайність та якісні показники зерна. Також вірогідно, що пошкоджене зерно не прийматимуть елеватори і партія насіння буде фуражною або й зовсім некондиційною. Про це розповів менеджер із технічної підтримки UKRAVIT SCIENCE PARK в Херсонській обл. Дмитро Худяков в матеріалі «Протруйники та мікродобрива для зернових: вибір залежно від умов вирощування» на SuperAgronom.com.

«Крім того, небезпечним є фузаріоз, оскільки він може знищувати рослини ще на стадії проростання та кущення, а далі переходити в колосову форму та негативно впливати на якість зерна. Відповідно, вирощений врожай буде або фуражним, або, у випадку сильного ураження, непридатним для годування тварин через накопичення мікотоксинів», — додав експерт.

З його слів, зазначені хвороби можуть міститися не лише в насінні, а й в ґрунті, на рослинних рештках. Також на полі можуть рости вже інфіковані рослини, здатні нашкодити культурам. 

Для боротьби із сажковими хворобами, які переважно передаються насінням, експерт рекомендує обрати фунгіцидний протруйник системної дії.

«Ефективним рішенням у такому разі буде препарат із групи триазолів, наприклад, протруйникУльтрасил (д.р. тебуконазол). Окрім сажкових хвороб, він контролює борошнисту росу, прикореневі гнилі. Це досить бюджетний варіант, однак його буде достатньо за якісного посівного матеріалу та гарного фітосанітарного стану полів. Для розширеного контролю можна застосувати препарат Ультрасил Дуо(д.р. тебуконазол, імазаліл), який користується великим попитом серед аграріїв Півдня», —  зазначив Дмитро Худяков.

Також, він додав, що в разі, якщо зернові висівають «стерня по стерні», необхідно обов’язково додати до Ультрасил Дуо інсектицидний протруйник, наприклад, Екзор (д.р. тіаметоксам). А для контролю кореневих гнилей, сажкових хвороб, септоріозу тощо також часто застосовують протруйник Супервін (д.р. тіабендазол, флутріафол).

Читайте також: Озвучено переваги використання металевих силосів

Виконано за допомогою Disqus