Подорожчання газу автоматично призведе до зростання цін на добрива — думка

22 вересня 2021 247 0
Подорожчання газу автоматично призведе до зростання цін на добрива — думка
Depositphotos

Через подорожчання газу ціна на добрива автоматично зросте, оскільки природний газ — це незамінна сировина для виробництва добрив. Про це йдеться у матеріалі «А у нас дорогий газ, чи Як подорожчання позначиться на аграрній галузі» на Latifundist.com.

Як зазначається, із газу виробляють аміак, необхідний компонент для виробництва селітри, карбаміду, КАСу, нітроамофоски, амофосу і інших добрив.

«Якщо дорожчає газ, то автоматично зростає ціна абсолютно на всі добрива. Ми, виробники, потрапляємо в певну пастку. Тому, що аграрій не готовий платити такі гроші за добрива. Це для нього нерентабельно. Вже сьогодні ціна зросла на 40%», — розповів Віталій Попов, власник компанії «УТК ХімАльянс».

Він також не виключає, що з жовтня й інші українські заводи-виробники добрив або істотно знизять виробництво, або будуть його повністю зупиняти. Оскільки зростання цін стримати не вдасться — газ займає понад 50% собівартості добрив. Також в найближчій перспективі нереально і знайти альтернативу. До реалізації напрацювань по «зеленому» аміаку Україні ще років 10.

«Стабілізації цін в жовтні не буде. Оскільки немає стабільності в країні. У нас постійне, часто необгрунтоване зростання цін на азотні і фосфорні добрива», — зазначив Сергій Рубан, директор з маркетингу компанії «Українські мінеральні добрива (UMF)».

Нагадаємо, Одеський припортовий завод зупинив роботу. За інформацією, причиною став ріст цін на газ.

Читайте також: 

Виконано за допомогою Disqus