В Нідерландах втричі скоротять кількість худоби

5 жовтня 2021 158 0
В Нідерландах втричі скоротять кількість худоби
Kurkul.com

Влада Нідерландів прийняла рішення про скорочення в країні поголів'я худоби на 30% для зменшення викидів аміаку. Про це пише The Guardian.

Як зазначається, Міністерство фінансів і сільського господарства Нідерландів розробило дві пропозиції, які примушують фермерів продавати права на викиди і свою землю державі, якщо це необхідно.

У Нідерландах одна з найбільших в Європі галузей тваринництва з більш ніж 100 млн голів ВРХ, курей і свиней. Країна також є найбільшим експортером м'яса в ЄС.

«Ми відносно невелика країна з великою кількістю жителів, промисловості, транспорту і сільського господарства, тому ми наближаємося до межі можливостей природи. ля нас дуже важливо розв'язувати проблему сполук азоту. Це означає, що в найближчому майбутньому необхідно зробити вибір», — сказав Руді Буйс, представник міністерства сільського господарства. 

Але ідея експропріації або примусового продажу через кліматичної кризи є політично спірною в країні, де через шість місяців після загальних виборів кілька партій намагаються сформувати уряд меншості. Проте екологи її підтримали.

«Це крок у правильному напрямку. Ми зробили б більше, щоб допомогти фермерам перейти до сталого сільського господарства», — сказав активіст організації «Друзі Землі» Брем Ван Лір.

Читайте також: UBTA розробила перелік ініціатив для декарбонізації агросектору

Однак, фермерські групи вже тривалий час блокують дороги тракторами на знак протесту проти скорочення поголів'я худоби.

Викиди парникових газів від тваринництва у Євросоюзі становлять 17% від загального обсягу викидів в ЄС і завдають більше шкоди клімату, ніж всі автомобілі, які знаходяться у використанні.

Зараз Євросоюз працює над новим законодавством про клімат, яке оновлює кліматичні цілі та визначить сільськогосподарську політику ЄС на наступні сім років.

Greenpeace Europe сподівається, що Європа скоротить поголів'я худоби та припинить субсидування промислового землеробства. Скорочення тваринництва на 50% призведе до скорочення викидів CO2 на 250 млн тонн, відзначає організація.

Виконано за допомогою Disqus