Учені винайшли заміну пестицидам

5 лютого 2016 131 0
Для боротьби з шкідниками замість пестицидів можна використовувати власні захисні механізми рослин
rohatyn.com.uaДля боротьби з шкідниками замість пестицидів можна використовувати власні захисні механізми рослин

Для боротьби з шкідниками замість пестицидів можна використовувати власні захисні механізми рослин, повідомляє Аgroxxi.ru.

До такого висновку прийшли вчені з Чжецзянського університету (Китай) під час дослідів на рисі.

У звичайного рису, що росте у Китаї, виявлені п'ять хімічних реакцій на вплив шкідника цієї рослини — Sogatella furcifera. Ця комаха атакує плантації рису і призводить до пожовтіння і характерних «опіків». Рослини в'януть, що часто призводить до пошкодження зерен рису. Ці шкідники також поширюють віруси рослин, які можуть переноситися і на рис.

Велика частина Sogatella furcifera поїдається природними ворогами, але фермери, не бажаючи ризикувати, вбивають всіх комах на своїх полях за допомогою сильних пестицидів. Такий підхід часто призводить до зворотного ефекту — на поля приходить ще більше шкідників. Тому китайські вчені вирішили використовувати природні захисні механізми рису для боротьби з Sogatella furcifera.

При впливі певних речовин у рослин можуть включатися власні механізми захисту від шкідників. При цьому рослини не вбивають комах і не впливають на навколишнє середовище. Для пошуку цих хімічних речовин вчені Чжецзянського університету використовували спеціальний метод відбору. Вони синтезували 29 різних речовин, які так чи інакше викликають захисну реакцію рису, і потім за допомогою свого методу, скринінгу, відібрали п'ять найбільш ефективних.

Щоб зрозуміти, як ці речовини працюють на інших рослинах і наскільки вони ефективні у природі, вчені продовжать роботу, але вже зараз зрозуміло, що такий метод використання захисних механізмів може мати практичне застосування у сільському господарстві.

Виконано за допомогою Disqus