В Україні іноземці можуть володіти сільгоспділянками тільки в одному випадку

7 листопада 2021 298 0
Земельна ділянка
Земельна ділянка

Згідно з Земельним кодексом України іноземці не можуть бути власниками ділянок сільськогосподарського призначення. За винятком, процедури, коли вони отримали ці землі у спадок. Повідомляє Zemliak.com.

Якщо іноземець або особа без громадянства отримали у спадщину  сільгоспділянки, то протягом року з моменту отримання права на них зазначені особи мають їх відчужити.

«У випадках коли земельна ділянка не відчужена, право власності на неї іноземців та осіб без громадянства припиняється, тобто вона підлягає примусовому відчуженню. Примусове припинення права власності на земельну ділянку здійснюється виключно в судовому порядку», — зазначили юристи. 

Процедура оформлення спадкування такими особами не відрізняється від процедури спадкування, визначеної для громадян України. Після отримання свідоцтва спадкоємцю необхідно зареєструвати свої права на успадковане майно.

«Спочатку іноземець повинен прийняти спадщину у строки, встановлені Цивільним кодексом України. Після закінчення 6 міс. строку, за відсутності заперечень з боку інших спадкоємців та за умови надання необхідних документів, він отримує свідоцтво на право на спадщину», — додали експерти.

Підтвердженням державної реєстрації права власності на земельну ділянку — є Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Отже, відлік річного строку для добровільного відчуження земельної ділянки починається з дати отримання Витягу.

Нагадаємо, на Волині суд за клопотанням прокуратури відібрав в литовця 5 земельних ділянок сільгосппризначення прощею 3 га, які той отримав в спадок

Читайте також: На Миколаївщині за 3 місяці незаконно зайняли понад 60 сільгоспділянок

Виконано за допомогою Disqus