США. Новий метод зрошення заощаджує фермерам 55% води

8 лютого 2016 96 0
Учені розробили нову систему іригації
zablugdeniyam-net.ruУчені розробили нову систему іригації

Вчені Інституту продовольства і сільського господарства при університеті Флориди (США) знайшли спосіб зрошення картоплі, який економить половину води у порівнянні з традиційними методами іригації, повідомляє «Агроінвестор».

У штаті Флорида, де працює група вчених, ринок картоплі оцінюється у $131 млн/рік, і така серйозна економія води може сильно скоротити витрати фермерів.Нову систему поливу назвали «іригацією центрального шарніра». У ньому приблизно дві третини води розпорошується над землею (як при звичайному дощі), а третина, яка залишилася і необхідна для росту, подається під землю. Останній спосіб у США називається «інфільтраційною іригацією».

Ефективність такого поєднаного методу поливу перевіряли у польових умовах протягом трьох років, у тому числі його вплив на вологість грунту і його температуру випробували на одній з ферм у Флориді. Новий спосіб дозволив фермерам заощадити близько 55% води у порівнянні з обсягом, який використовувався зазвичай. Завдяки цьому за три роки на фермі вдалося заощадити приблизно 1 млрд американських галонів води (3,8 млрд л).

Наочна економія переконала місцевих фермерів перейти на новий спосіб роботи. Адже незважаючи на те, що звичайний полив (подача води під землю) не вимагає додаткового обладнання, він незручний тим, що призводить до витрат величезної кількості дорогої води, гроші на яку йдуть щороку, у той час як новий спосіб поливу картоплі вимагає витрат на техніку у розмірі всього лише $1 тис., при цьому техніка може використовуватися багато років.

У Флориді вирощується приблизно 351 тис. т картоплі на рік. Якщо користуватися старим способом поливу, то для поливу цієї культури щорічно буде потрібно 534 тис. галонів води на кожен акр (2,05 млн л води на 0,4 га). Новий же метод передбачає, що обсяг щорічного забирання води не перевищить 230,8 тис. галонів на акр (873,7 тис. л води на 0,4 га).

Виконано за допомогою Disqus