На тіньовому ринку перебуває 2 млн т насіння — експерт

8 лютого 2016 68 0
На сьогодні тіньовий ринок насіння в Україні оцінюється до 2 млн т
agroprodservice.com.uaНа сьогодні тіньовий ринок насіння в Україні оцінюється до 2 млн т

На сьогодні тіньовий ринок насіння в Україні оцінюється до 2 млн т, заявив засновник Apollo Group Юрій Давидов, пише Forbes.ua.

За його словами, неабияк вплине на ринок насіння в Україні зміна податкового законодавства − скасування так званого спецрежиму зі сплати ПДВ сільгоспвиробниками. Це, у першу чергу, змінить структуру трейдингу зерна з України. На соняшникову олію, з точки зору продажів, відшкодування ПДВ у цілому не вплине, але зміниться ціна, правила гри на ринку, ставлення фермера до продажу.

«Нові податкові правила, згідно з якими фермеру доведеться сплатити ПДВ до бюджету, перекривають кисень тіньовому ринку насіння. Так звані дрібні «олійниці», які раніше купували сировину у фермера за готівку, можуть не витримати конкуренції — перш за все з точки зору продуктивності: їх рівень видобутку олії і якість очищення сильно поступаються ефективному середньому або великому заводу, який працює з дотриманням усіх стандартів виробництва», — переконаний він.

Також він додає, що при цьому для фермера, фактично, не буде сенсу збувати продукцію за готівку. Це, зрештою, істотно оздоровить ринок і зробить його прозорим. На сьогодні тіньовий ринок насіння оцінюється до 2 млн т, а це дуже немало в умовах жорстокої конкуренції переробників за сировину.

Виконано за допомогою Disqus