Підбито підсумки аграрного сезону на дослідних ділянках LNZ-хаб 4.0

23 грудня 2021 523 0
Підбито підсумки аграрного сезону на дослідних ділянках LNZ-хаб 4.0
Kurkul.com

В агросезоні-2021 на LNZ-хаб 4.0 озима пшениця показала врожайність 7,3-8,2 т/га, соняшник селекції Strube — 3,6-4,3 т/га та кукурудза селекції UNIVERSEED — 9,5-13,4 т/га. Про це йдеться у матеріалі «Підсумки аграрного сезону на дослідних ділянках LNZ-хаб 4.0» на SuperAgronom.com.

Зазначається, що на ділянках за однакових агрокліматичних умов перевірялась ефективність різних технологій вирощування культур, зокрема вдалось визначити, що глибокий основний обробіток мав значну перевагу над поверхневим.

«Останніми роками набуває актуальності проблема збереження вологи у ґрунті, тому даємо можливість відвідувачам технологічної платформи подивитися, порівняти, як в нинішніх умовах для відповідних культур спрацьовують три різні способи: оранка, дискування і глибоке розпушування. Під цей експеримент відведено окремі площі, причому як під кукурудзою, так і під соняшником», — розповів Сергій Вовк, менеджер із розвитку агротехнологій компанії LNZ Group.

Згідно з інформацією, сівба на оптимальну глибину та з рівномірним розміщенням рослин у рядку також показали вищу продуктивність. Рослини кукурудзи та соняшнику добре відреагували на основне внесення елементів живлення восени та на позакореневе підживлення по вегетації.

«В умовах цього року, коли основна маса бур'янів проростала повільно і в декілька етапів, найбільш ефективними виявились комбіновані системи захисту, коли частина шкодочинних рослин знищувалась ще під час проростання, а решта — в більш пізні періоди вегетації культури», — розповів експерт.

Читайте також: LNZ Group випустить нові засоби захисту рослин

Як зауважив Сергій Вовк, прохолодна весна пригальмувала темпи росту та розвитку рослин на початкових етапах, тому фенологічні фази проходили повільно й із запізненням. Холодовий стрес практично зупинив на деякий час всі процеси в рослині та викликав тимчасову зміну її забарвлення. Крім цього, в холодних умовах спостерігалось зниження ефективності дії ґрунтових гербіцидів, а проростання бур'янів відбувалось в декілька періодів, що ускладнило їх знищення.

«Така ситуація показала перевагу комбінованої гербіцидної системи захисту в умовах цього року. Ми також фіксували зливи з випадінням граду та шквальним вітром, що спричинили вилягання рослин озимої пшениці і часткове пошкодження листової поверхні соняшнику та кукурудзи. Тепла та волога погода в наступні періоди вегетації сприяла розвитку збудників багатьох хвороб, але це дало змогу оцінити генетичну стійкість до них наших гібридів», — підкреслив менеджер з розвитку агротехнологій.

Виконано за допомогою Disqus