Україна може обмежити експорт продовольчої пшениці — Reuters

23 грудня 2021 863 0
Україна може обмежити експорт продовольчої пшениці — Reuters
Kurkul.com

У середині січня 2022 р. Україна може ухвалити рішення щодо обмеження експорту продовольчої пшениці. Про це повідомляють джерела Reuters.

За даними видання, у Кабміні стурбовані тим, що надмірний експорт призведе до зростання внутрішніх цін на високоякісну продовольчу пшеницю, що може спричинити подорожчання основних продуктів в той час, як інфляція в Україні наближається до максимумів 2018 р.

За даними Reuters, попит на українську пшеницю підтримується експортним митом з боку конкуруючого постачальника — Росії, який також намагається контролювати внутрішній ринок.

«На нещодавній зустрічі в міністерстві сільського господарства офіційні особи вказали, що обмеження можливі через надто високі темпи експорту», — повідомило Reuters одне з джерел.

Видання підкреслює, що такі дії з боку України, ймовірно, призведуть до зростання цін на зернові в усьому світі.

Нагадаємо, ф’ючерси на продовольчу пшеницю на паризькій біржі Euronext виросли до рекордного рівня в листопаді 2021 р. і наразі на 35% вищі за торішній рівень.

Читати за темою: Аграрії поставили на зовнішні ринки 8,5 млн тонн кукурудзи

До слова, Міністерство сільського господарства та аграрії підписують експортний меморандум щосезону. Наразі його встановлено на рівні 25,3 млн тонн без зазначення обсягів відвантажень фуражної або продовольчої пшениці.

За словами двох джерел видання, уряд може оновити меморандум і додати обмеження на експорт продовольчої пшениці в 4 млн т на частину сезону.

«План обмеження експорту звучить розумно, оскільки в запасах є близько 4 млн т продовольчої пшениці. Це триватиме до квітня-травня, тоді можливо виникне загроза продовольчій безпеці», — зазначило джерело видання.

Наразі немає ринкових факторів, які б вимагали обмежень, але джерела повідомили, що чиновники планують розглянути це питання в середині січня 2022 року.

Виконано за допомогою Disqus