Через зміни клімату українські фермери почали коригувати агротехнології

6 січня 2022 152 0
Сходи ріпаку
Сходи ріпаку

Вітчизняні аграрії через глобальну зміну клімату змушені коригувати технології обробітку ґрунту та вирощування сільгоспкультур. Винуватцем погодних катаклізмів, що почастішали, фахівці називають глобальне потепління. Про це йдеться в матеріалі «Глобальне потепління чи сонячна активність: чому почастішали природні катаклізми і чого чекати в майбутньому» на Latifundist.com.

На думку Оксани Ящук, експертки метеосервісу «Метео Фарм», у зв’язку з підвищенням температури дуже гостро постала проблема посухи, хоча середня річна сума опадів в Україні змінилась несуттєво. В останні роки цей показник підтримується переважно завдяки короткочасним та інтенсивним зливам, коли за одну добу може випасти більше місячної норми опадів.

«Проте, навіть тоді, коли випадають дощі, сухі ґрунти не можуть їх увібрати, адже після спеки вони втрачають властивість поглинати повною мірою вологу, по них вода може тільки стікати. Отже, зливи не забезпечать ґрунт потрібною вологою. Для нормального живлення потрібні затяжні, спокійні дощі. На жаль, останнім часом такі опади стають рідким явищем», — розповіла експертка.

Отже, аграрії вже почали активно пристосовуватися до кліматичних змін. Так, в агрогрупі «Агрейн» наголошують, що головною проблемою є розподілення вологи в ґрунті у вегетаційний період. Заступник головного агронома компанії Тарас Корнієнко, наголосив, що недостатня кількість вологи в ґрунті в літні місяці призводить до неотримання частини врожаю. 

«Північних регіонів це стосується найменше, а от для Півдня і Сходу — це, дійсно, критично. У якісь місяці опадів багато, а в якісь — посуха. Наприклад, якщо візьмемо 2020 р., то для України він був несприятливим. А на Харківщині ми збирали кукурудзу по 7 т/га при плановій врожайності 5 т/га. Інший приклад: локальний дощ у серпні (25 мм) в одному із сіл додав нам ще +3 т/га урожайності кукурудзи», — поділився досвідом аграрій. 

Читайте також: 

© Анна Клочко, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus