Грудень був не надто сприятливим для перезимівлі озимих — синоптики

5 січня 2022 176 0
Озимина
Озимина

Погодні умови грудня були не надто сприятливими, з погляду агрометеорології, для перезимівлі озимих культур, що пов’язано із частими відлигами у першій-другій декадах та раптовим встановлення вкрай низького температурного режиму у третій декаді після відлиги тривалістю 5-6 днів. Про це розповіли у Рівненському Гідрометцентрі.

«Спостерігались значні коливання середньодобових температур повітря від +4ºС тепла у першій декаді до -11-12ºС — у третій. Нестабільність температурного режиму супроводжувалась періодичним промерзанням та відтаванням ґрунту, утворенням та руйнуванням снігового покриву», — повідомили синоптики. 

Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння залишалась вище значень розрахункової критичної температури вимерзання для озимих культур. Тому загроза загибелі рослин на разі була відсутньою, до того ж тривалість критичних умов не перевищувала 1-2 днів поспіль.

«За таких умов фермерські господарства віддають перевагу пізнім строкам сівби (друга половина жовтня). Посіви на переважній площі зимують у фазі «3-ій листок», що підвищує вразливість рослин до умов зимового періоду. Тож стан озимини повесні залежатиме від умов січня, лютого та березня», — йдеться в повідомленні.

Читайте також: В Україні продовжаться температурні гойдалки

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus