Аграрний сектор України може виробляти до 8 млрд кубів біогазу на рік — заява

7 січня 2022 164 0
Аграрний сектор України може виробляти до 8 млрд кубів біогазу на рік — заява
Kurkul.com

Подорожчання газу та загроза припинення транзиту з російського боку через територію України змушує оператора газотранспортних систем шукати альтернативи для використання наявних потужностей. Однією з них може бути виробництво власного біогазу, розповів Сергій Макогон, генеральний директор держкомпанії Оператор газотранспортної системи України (ОГТСУ), якій від НАК Нафтогаз України передали в управління всі магістральні газопроводи. Таку думку він висловив під час інтерв'ю виданню biz.nv.ua.

У можливість швидкого заміщення транзиту природного газу воднем чиновник не вірить, але як альтернативу йому назвав біогаз, що може бути вироблений українським аграрним сектором.

«Транспортування водню в Європу — це перспектива десяти і більше років. А ось з біометаном простіше — це той самий СН4. Наприклад, у Данії є дні, коли частка біометану в загальному споживанні газу перевищує 50%. За розрахунками Української біоенергетичної асоціації, Україна має можливості виробляти до 8 млрд куб. м біогазу. У нас розвинений аграрний сектор», — повідомив Сергій Макогон.

За його словами, вже ухвалено закон і триває напрацювання підзаконних актів для легалізації самого поняття «біометан». Основною задачею тут є створення так званого реєстру походження. Це важливі процеси у межах Green Deal.

«У нас вже є кілька запитів на підключення. Я вважаю, що десь за 3−5 років Україна може мати приблизно 1 млрд куб. м. біометану, який ми зможемо транспортувати», — говорить Сергій Макогон.

Нагадаємо, що за 2020 рік в Україні запустили в дію 68 біогазових станцій, при цьому 50 біогазових електростанцій продають електроенергію за «зеленим» тарифом. Про це повідомляла біоенергетична асоціація України.

За даними асоціації, введених у 2020 році біогазових станцій:

  • 28 — виробляють біогаз з агросировини;
  • 27 — працюють на біогазі полігонів твердих побутових відходів;
  • 9 — виробляють біогаз в результаті анаеробного очищення промислових стічних вод;
  • на одній біогаз отримують з осаду господарсько-побутових стічних вод;
  • 3 станції призначені для виробництва генераторного газу (класифікуються як біогазові станції).

При цьому 50 біогазових електростанцій продають електроенергію за «зеленим» тарифом.

Загальне споживання агросировини для виробництва біогазу склало близько 1,8 млн т у формі свіжої маси. Загальний обсяг отриманого дигестату склав близько 78 тис. т за сухою речовиною.

Станом на кінець 2020 року в Україні загальна встановлена електрична потужність когенераційних установок на біогазі склала близько 105 МВт, з них 103,364 МВт працюють за «зеленим» тарифом, а сумарне виробництво біогазу — 230 млн кубометрів.

© Микола Сирота, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus