Китай агресивно нарощує запаси харчів, піднімаючи світові ціни

8 січня 2022 9667 0
Завантаження балкера зерном в українському порту
Kurkul.comЗавантаження балкера зерном в українському порту

Країна, де проживає менше ніж 20% населення світу, зуміла створити запаси більш ніж половини кукурудзи та інших зернових у світі, що призвело до різкого зростання цін по всій планеті та ввергло все більше країн у голод. Напружені відносини зі США та Австралією можуть спонукати Китай наростити продовольчі запаси ще більше. Водночас за даними ООН, кількість людей, які живуть у постраждалих від голоду регіонах, у 2020 році перевищила 700 мільйонів, що на 100 мільйонів більше, ніж п’ять років тому. Про це пише Kurkul.com з посиланням на asia.nikkei.com.

«Китай підтримує свої продовольчі запаси на історично високому рівні. Наші запаси пшениці можуть задовольнити попит на півтора року. З продовольством проблем немає», — заявив журналістам у листопаді Цинь Ююнь, керівник відділу зернових запасів Національного управління продовольчих і стратегічних резервів.

За даними Головного митного управління Китаю, у 2020 році Китай витратив $98,1 млрд на імпорт харчових продуктів (без напоїв), що в 4,6 раза більше, ніж десять років тому. У січні-вересні 2021 року Китай імпортував більше продовольства, ніж будь-коли з 2016 року.

За останні п’ять років Китай збільшив імпорт сої, кукурудзи та пшениці у 2-12 разів через агресивні закупівлі зі США, Бразилії та інших країн-постачальників. Імпорт яловичини, свинини, молочних продуктів і фруктів зріс у 2-5 разів.

Деяку частину китайського імпорту забезпечують китайські компанії за кордоном. Провідний переробник м’яса WH Group придбав європейського аналога в червні, тоді як Inner Mongolia Yili Industrial Group придбала провідну новозеландську молочну компанію у 2019 році.

Ціни на харчові продукти зростають у всьому світі. Індекс цін на харчі, розрахований Продовольчою і сільськогосподарською організацією ООН, у листопаді виявився приблизно на 30% вищим, ніж роком раніше. 

«Накопичення з боку Китаю є однією з причин зростання цін», — сказав Акіо Сібата, президент Інституту досліджень природних ресурсів, Японія.

При цьому власне виробництво пшениці та інших продуктів у Китаї, а також кількість землі, використовуваної для сільського господарства, вийшли на плато у 2015 році.

«Сільськогосподарська продуктивність у Китаї низька через ерозію сільськогосподарських угідь і забруднення ґрунтів. Обсяг сільськогосподарського виробництва продовжуватиме стагнувати, оскільки фермери мігрують до міських районів», — сказав Горо Такахаші, почесний професор Університету Аїчі та експерт з китайського сільського господарства.

© Микола Сирота, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus