Через технологічні помилки у сезоні 2021 аграрії недоотримали третину врожаю

21 січня 2022 1210 0
Через технологічні помилки у сезоні 2021 аграрії недоотримали третину врожаю

Показник недоотриманого врожаю вітчизняними аграріями у 2021 р. сягнув 30%. Системні та технологічні помилки не дозволили досягти результатів, які потенційно могли б бути. Таку думку висловив Олексій Сергієнко, засновник агроконсалтингової компанії «Art FieldS» у матеріалі «Підсумки агросезону 2021: здорожчання ресурсів, ринок землі, результати» на SuperAgronom.com.

«Проблема в Україні наболіла. Ми сьогодні пшеницю починаємо збирати у липні, а закінчуємо у вересні. Наприклад, на Волині цьогоріч збирали пшеницю до середини вересня. Почали з показника 6 т/га, а закінчили 4,5 т/га. Тобто втрати сягали до 1,5 т/га», — розповів експерт.

За його словами, не краща ситуація була і з ріпаком.

«Виникає питання, а хтось робив аналіз комбайнового парку, автомобільного парку, наявність машин, їхню якість, їхню потребу взагалі? Так само і на Півдні. Там дощі не давали змоги зайти вчасно у поля, багато посівів вилягло, а в перервах між ними просто не встигали збирати потрібні площі — не вистачало потужностей. Бо у нас же як планують жнива? Зазвичай 50% своєї техніки, 50% — найманої. І всім треба одночасно, тож по найманій у багатьох плани луснули. На наш погляд, через це на півдні втрати по пшениці були на рівні 0,5 т/га. Це, як ви розумієте, величезні кошти», — підкреслив засновник агроконсалтингової компанії «Art FieldS».

Читати за темою: Український ринок фіксує максимальні ціни на ріпак — аналітик

Як додав Олексій Сергієнко, втрати врожаю соняшнику у сезоні 2021 сягали 0,3-0,5 т/га.

«А ще врахуйте, скільки кукурудзи цьогоріч залишилося в полі зимувати… Я вважаю, що таке затягування зі збиранням — це дуже велика проблема на рівні країни. Я б назвав це навіть питанням національної безпеки. Думаю, нашому профільному міністерству потрібно робити висновки. Тому що ми вирощуємо хліб, а він потім залишається у полі у вигляді падалиці…», — сказав Олексій Сергієнко.

Він зазначив, що до певної міри аграріїв у перелічених тут проблемах врятувало те, що закупівельні ціни на врожай основних культур також були вищими, ніж у попередні роки.

Нагадаємо, фермери ще досі притримують врожай 2021 у сподіванні кращої ціни

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus