Високі експортні ціни на зерно підтримують гривню — експерти

20 січня 2022 283 0
Високі експортні ціни на зерно підтримують гривню — експерти

З початку року гривня девальвувала з 27,27 до 28,41 грн/$. Минулого разу позначку 28 нацвалюта пробивала у квітні, коли Росія зосередила біля кордонів України понад 100 000 військових. Повідомляє Kurkul.com на основі даних LIGA.net.

«Наразі головною причиною падіння курсу є ескалація з боку РФ та загроза можливого російського вторгнення», — йдеться у повідомлення.

Проте, за словами керівника аналітичного департаменту Concorde Capital Олександра Паращія, на гривню також тиснуть декілька факторів.

«Так, у січні знижується економічна активність, зокрема пов'язана з експортом зернових, відповідно дещо погіршується торговельний баланс. А через високі ціни на вугілля та нафтопродукти зростає попит на валюту з боку імпортерів енергоресурсів», — зазначає експерт.

На думку старшого фінансового аналітика групи ICU Тараса Котовича, курс найближчим часом перебуватиме у коридорі 28-28,5 грн/$, у зв’язку з чим експортери агропродукції можуть збільшити пропозицію валюти.

Як нагадав головний менеджер із макроекономічного аналізу Райффайзен Банку Сергій Колодій, вже в березні стартує посівна кампанія. Тобто аграрії витрачатимуть свій експортний виторг, і пропозиція валюти зросте.

«Водночас ціни на експортну продукцію (насамперед на зерно та сталь) зберігаються високими, що позитивно впливає на гривню. Якби не високі експортні ціни та співпраця з МВФ, девальвація була би сильнішою», — запевнила головний економіст Dragon Capital Олена Білан.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus