Чим строкатіші ґрунти, тим більше окуповується точне землеробство — досвід фермера

7 лютого 2022 314 0
Чим строкатіші ґрунти, тим більше окуповується точне землеробство — досвід фермера
Kurkul.com

Точне землеробство дозволяє точково впливати на продуктивність посівів, оптимізуючи живлення рослин та вирівнюючи урожайність у різних частинах поля. Про це розповів Геннадій Гадзовський, власник СТОВ «Васюти», випускник навчального курсу «Чітке ТЗ» від «Культиварію» у матеріалі «Супутниковий моніторинг показав, що наша техніка простоює 50% часу» на Kurkul.com.

За словами Геннадія Гадзовського, про неоднорідність  поля, навіть невеликого за площею, вітчизняні фермери не завжди здогадуються. Наприклад, поля його господарства у Ковельському районі Волинської обл. відрізняються строкатістю ґрунтів. Проте він раніше не уявляв масштабів її впливу на врожайність. 

«До того часу, як на курсі «Чітке ТЗ» викладачі переконали і навчили мене, що агрохімічний аналіз ґрунту — це основа основ, ми робили його «по-партизанськи». Брали зразки навмання — з будь-якого поля будь-якого кластера (наш зембанк площею 2000 га складається з 75 полів, по 20-40 га кожне). Ми думали, що це можна екстраполювати на весь кластер, тобто зробили 20 га з 400-гектарного кластера, не враховуючи до того ж сітку 10 га. Та відколи ми почали працювати за канонами ТЗ, одразу усвідомили, що втрачаємо неймовірно великі гроші лише через незнання наших ґрунтів», — розповів Геннадій Гадзовський.

Як він додав, на Волині поля дуже строкаті (дерново-підзолисті, середньо-підзолисті, піщані, супіщані, оглеєні, торфо-болотні, торф’яники). На 30 га може бути від 3 до 5 ґрунтовідмін. «Викладачі курсу «Чітке ТЗ» в унісон кажуть, що чим більша строкатість ґрунту, тим більше окуповується точне землеробство. Тепер і ми довели це на практиці на власному господарстві», — розповів фермер.

Читайте також: Експерт розповів, як збільшити рівень накопичення вологи ґрунтом

До недавнього часу, за його словами, аналіз ґрунту робили у різних лабораторіях.

«Кожна з них надавала результати, отримані за різними методиками, у різних одиницях вимірювання. А ми ніяк не могли ці масиви даних скласти докупи. Віднедавна ми нарешті упорядкували цей напрямок, підписавши угоду з компанією AgriLab, і вже централізовано зробили агрохімічне обстеження 95% площі полів», — додав аграрій.

За поясненням Геннадія Гадзовського, аналіз ґрунту — це інтелектуальний і технічний супровід фахівцями агрохімічної лабораторії.

«Недостатньо просто внести певний об’єм добрив, керуючись результатом аналізу. Тут треба робити внесення з урахуванням глибини, на якій рослина зможе взяти з добрив необхідні елементи. Також треба врахувати сприятливий період, коли рослина саме потребує живлення; треба точнісінько розраховувати потреби рослини», — пояснив фермер.

Він також додав, що такі досліди потрібні в першу чергу для економії коштів і збільшення врожайності.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus