Геннадій Гадзовський: Ми втрачаємо неймовірно великі гроші лише через незнання наших ґрунтів

Геннадій Гадзовський: Супутниковий моніторинг показав, що наша техніка простоює 50% часу

4 лютого 2022 993 0

Аграрні технології у наш час розвиваються, напевно, швидше за космічні. Щоб тримати руку на пульсі під час стрімкої еволюції галузі, аграріям вкрай необхідно постійно удосконалювати власні знання. Інакше про конкурентоспроможність, а відтак і прибуток, можна забути. Добре, що в Україні є такі платформи з агроосвіти, як «Культиварій», де фермерів навчають бути ефективними.

Власною історією переходу від традиційного землеробства до точного з нами поділився Геннадій Гадзовський, власник СТОВ «Васюти», що у Волинській області. Аграрій є одним зі випускників навчального курсу «Чітке ТЗ» від «Культиварію». Завдяки новим знанням він прагне прокачати та вивести власне господарство на новий рівень шляхом точного землеробства (ТЗ). 

Неоднорідність полів — виклик для точного землеробства

Точне землеробство дозволяє точково впливати на продуктивність посівів, оптимізуючи живлення рослин та вирівнюючи урожайність у різних частинах поля. Саме про неоднорідність  поля, навіть невеликого за площею, вітчизняні фермери не завжди здогадуються. За словами Геннадія Гадзовського, поля його господарства у Ковельському районі Волинської області відрізняються строкатістю ґрунтів. Проте він раніше не уявляв масштабів її впливу на врожайність. 

«До того часу, як на курсі «Чітке ТЗ» викладачі переконали і навчили мене, що агрохімічний аналіз ґрунту — це основа основ, ми робили його «по-партизанськи». Брали зразки навмання — з будь-якого поля будь-якого кластера (наш зембанк площею 2000 га складається з 75 полів, по 20-40 га кожне). Ми думали, що це можна екстраполювати на весь кластер, тобто зробили 20 га з 400-гектарного кластера, не враховуючи до того ж сітку 10 га. 

Та відколи ми почали працювати за канонами ТЗ, одразу усвідомили, що втрачаємо неймовірно великі гроші лише через незнання наших ґрунтів», — розповів Геннадій Гадзовський.

Kurkul.com: І що ви дізналися про свої ґрунти?

Геннадій Гадзовський: У нас взагалі на Волині поля дуже строкаті (дерново-підзолисті, середньо-підзолисті, піщані, супіщані, оглеєні, торфо-болотні, торф’яники). На 30 га може бути від 3 до 5 ґрунтовідмін. Викладачі курсу «Чітке ТЗ» в унісон кажуть, що чим більша строкатість ґрунту, тим більше окуповується точне землеробство. Тепер і ми довели це на практиці на власному господарстві.

До недавнього часу аналіз ґрунту ми робили у різних лабораторіях. І кожна з них надавала результати, отримані за різними методиками, у різних одиницях вимірювання. А ми ніяк не могли ці масиви даних скласти докупи. Віднедавна ми нарешті упорядкували цей напрямок, підписавши угоду з компанією AgriLab, і вже централізовано зробили агрохімічне обстеження 95% площі полів. З них 2/3 площі зробили з 10-гектарною сіткою, а залишок — з сіткою 5 га з урахуванням зон продуктивності по зовнішньому нормалізованому відносному індексу рослинності NDVI.

Аналіз ґрунту — це не просто дослід, результати якого потім відкладають у довгий ящик і забувають. Перш за все — це інтелектуальний і технічний супровід фахівцями агрохімічної лабораторії. Недостатньо просто внести певний об’єм добрив, керуючись результатом аналізу. Тут треба робити внесення з урахуванням глибини, на якій рослина зможе взяти з добрив необхідні елементи. Також треба врахувати сприятливий період, коли рослина саме потребує живлення; треба точнісінько розраховувати потреби рослини.

Для чого нашому господарству ці досліди? У першу чергу, для економії коштів і збільшення врожайності. Для цього нам вкрай необхідно розібратися у причинах існування малопродуктивних зон. Після того, як це буде з’ясовано, ми воліємо почути рекомендації ґрунтознавців й агрохіміків щодо шляхів покращення їхньої продуктивності. 

Я розумію, що наступні наші агросезони супроводжуватимуться значними інвестиціями в агрохімічний аналіз, а також у диференційоване внесення добрив та багато чого іншого. Наразі ми вже інвестували у розкидач Amazone, який дозволить по картах завдань розносити розраховану агрохіміками кількість хлористого калію у потрібні зони.

Kurkul.com: Точне землеробство — недешеве задоволення. Не шкодуєте, що пішли цим високотехнологічним шляхом?

Геннадій Гадзовський: Анітрохи, воно того варте. Як приклад, наше здивування було безмежним, коли після 2 років господарювання на цих полях ми зробили нарешті системний аналіз і раптом дізналися, що тут ґрунти не кислі, як ми вважали. Виявилось, що більша частина ґрунтів нейтральна або навіть лужна. Звісно, після отримання таких даних ми докорінно змінили підхід у живленні рослин.

Геннадій Гадзовський: після аналізу ґрунтів таких даних ми докорінно змінили підхід у живленні рослин

Сюрпризи були після аналізу вмісту органічної речовини. Виявилося, що на 75% площ господарства значення вмісту гумусу коливається від 1 до 3%. І лише у 5% досліджених ґрунтів вміст органічної речовини перевищує 5%. Тобто нам треба докорінно змінювати агротехнології й давати цим полям максимум, який дозволяють наші ресурси, щоб розкрити їхній потенціал. 

Геннадій Гадзовський: нам треба докорінно змінювати агротехнології щоб розкрити їхній потенціал.

Системний аналіз ґрунту 95% площі земель господарства дозволив нам побачити, що основним добривом для щорічного внесення має стати хлористий калій. Найголовніше, що тільки проаналізувавши зони за вмістом калію, ми наявно побачили, які з них потребують цієї неорганічної сполуки більше, а які — менше. Ось це і була та важлива мить, коли у нас народилося саме розуміння, що таке диференційоване внесення добрив і для чого воно потрібне. 
 

Kurkul.com: Якими гаджетами та застосунками, крім Cropio, ви стежите за своїм урожаєм?

Геннадій Гадзовський: Перелік елементів точного землеробства, який ми відтепер використовуємо у господарстві, я «піддивився» в одного з викладачів курсу «Чітке ТЗ» — Андрія Капріци, власника ФГ «Флора А.А.» з Вінниччини. Ми взяли ці інструменти за основу, а цей список з певною послідовністю використовуємо, як дорожню карту, у процесі поступового впровадження системи ТЗ.

Елементи ТЗ у ТОВ «Васюти»: 

  • RTK;
  • електронні контури полів з RTK-точністю (2-3 см);
  • автопілоти;
  • створення довідників полів;
  • створення напрямків агрооперацій;
  • супутниковий моніторинг NDVI;
  • агрохімічне обстеження ґрунтів;
  • карти твердості ґрунту;
  • картографування рельєфу;
  • якісний дослідний полігон;
  • відключення секцій;
  • диференційоване внесення ресурсів (насіння, добрива, ЗЗР);
  • моніторинг БПЛА;
  • метеомоніторинг;
  • скаутинг;
  • карти врожайності;
  • FlyAgData;
  • Climate FieldView;
  • FMS (Cropio).

Kurkul.com: Які елементи точного землеробства з цієї дорожньої карти ще варті особливої уваги фермерів?

Геннадій Гадзовський: Для забезпечення високої точності операцій протягом повного циклу робіт на полі (від обробітку ґрунту до збору врожаю) ми використовуємо RTK-станції для підвищення точності звичайного GPS-позиціонування до 2-3 см. Всю навігацію ми будуємо на John Deere. Я спостерігаю, як останнім часом все більше аграріїв, від малих фермерів до агрохолдингів, обирають ці технології, коли мова йде про точність сигналу. Навігаційні системи John Deere у нашому господарстві відпрацьовують найкраще з усіх. Поки що не виникло жодних нарікань на точність,  повторюваність і швидкість виявлення сигналу.

Електронні контури ми щорічно знімаємо з платформи My John Deere по проходу сівалки. Ця сівалка працює на РТК-сигналі з системою паралельного водіння John Deere 4640, що автоматично записує контури поля, рельєф і багато інших показників.

Автопілот встановлено у нас поки що на одному тракторі з гідравлічним підрулюванням, який працює з сівалкою. Всі інші трактори, на жаль, не мають підготовки, тому ми оснащуємо їх John Deere AutoTrac Universal 300.

Довідники полів ми створюємо в My John Deere. Випробування тривають протягом місяця, коли механізатори разом з адміністратором розробляють навігаційні лінії, тестують систему управління даними в полях і завантажують на монітори. Поки що трапляються помилки, але плюси роботи з цим програмним забезпеченням для точного землеробства очевидні. Насправді спочатку ми тяжіли до іншого сервісу SMS Advanced, яким користуються всі наші колеги-фермери. Але ми розуміли, що у нас система вже побудувалась на обладнанні John Deere і платформі My John Deere. Отже, працюючи у партнерстві з Verge Ag, ми отримали автоматичне перенесення інноваційних ліній з My John Deere до системи моніторингу. Тобто у нас немає ніякого клопоту з флешками або чимось іншим при збереженні, копіюванні чи синхронізації даних.  Інтерфейс Climat FIELDVIEW

Щодо інших елементів ТЗ, які ми вже запровадили в господарстві, то ось який софт нам допомагає бути продуктивними: 

  • агрохімічне обстеження ґрунтів: AgriLab (2021) 95%;
  • карти твердості ґрунтів: AgriLab (2021) 20% (прилад Soil Penetrometer GPS GSM);
  • картографування рельєфу: Mу John Deere (2021) + Cropwise (2017);
  • картографування врожайності: Precision Planting + Climate FieldView (2021).

Kurkul.com: Чи є сенс користуватися послугами диспетчерів, які програмують завдання на техніку і роблять всю агроаналітику?

Геннадій Гадзовський: Я вважаю, що користуватися послугами диспетчера, який буде оперативно заповнювати та оновлювати інформацію облікових записів вашого господарства для всіх агрооперацій, — вкрай важливо. Ми переконалися у необхідності працювати з диспетчером на власному прикладі. Так, користуючись Cropwise пів року, ми навіть думки не припускали, що можемо робити це неправильно. Проте, коли прийшов кінець року і ми сіли аналізувати дані, ми зрозуміли, що їм не можна довіряти, бо вони некоректні. А от диспетчер, якщо він, тим паче,  «заточений» під провайдера тієї чи іншої послуги/системи моніторингу, тримає все під контролем і звітує у зрозумілому вам форматі.

Диспетчер бере на себе функцію внесення даних до програми щодо вашої активності на полях: все до останнього грама добрив або ЗЗР, кожної насінини. І ви чітко бачитимете — скільки, чого і куди пішло. Кваліфікований диспетчер, що працює з системами супутникового моніторингу сільськогосподарських угідь Copwise, здатен зробити такі аналітичні розрізи для вашого господарства, що ви навіть не уявляєте. 

Те саме стосується і контролю за ефективністю використання с/г техніки. Так, завдяки системі супутникового моніторингу посівів Cropio, приміром, я можу бачити, що наша техніка простоює 50% часу. Мені одразу зрозуміло, як скоротити час простою — оптимізувати логістику або скоординувати графік ремонту. Після коректного внесення даних диспетчером ви у будь-яку мить можете, наче рентгеном, просвітити всі аспекти діяльності вашого господарства. 

 Геннадій Гадзовський: завдяки системі супутникового моніторингу посівів Cropio, приміром, я можу бачити, що наша техніка простоює 50% часу

У нас був випадок, коли ми тільки через тиждень побачили, що розкидач вніс на одне поле подвійну норму КАСу — замість 300 л вилилось 600 л. А виявили ми це завдяки ось таким звітам по Cropio. Спочатку подумали, що той КАС вкрали, проте, зробивши конкретний звіт по витраті рідкого азотного добрива, одразу побачили, що помилково на одне поле внесли подвійну норму. 

Робота диспетчера від провайдера послуг коштує не так вже і дорого, проте ви у його особі додатково отримаєте безкоштовного «консультанта», котрий може розповісти про ситуацію в сусідніх господарствах. Паралельно з вами диспетчер веде ще, як мінімум, 2-3 або навіть 8 господарств. Я не раз запитував у свого диспетчера: у кого і яка найефективніша стратегія під час посівної; як інші фермери організовують логістику; хто працює вдень, а хто вночі; що і скільки вносять тощо. І ти можеш розуміти, що відбувається в інших господарствах, де є диспетчерський супровід, і використовувати ці підказки на власній фермі.

Kurkul.com: Як співробітники ферми сприймають стрімкий перехід господарства на точне землеробство?

Геннадій Гадзовський: Дійсно, процес переходу до більш технологічного ТЗ супроводжується певними труднощами для робітників, які працюють в сільському господарстві вже понад 20 років. У мене є механізатори, які орали плугом від газової труби й сіяли сівалкою СЗ-3,6. І воно сіялося. А тут прийшли майже космічні технології. Звісно, молодші хлопці швидше засвоюють інформацію і хутко перекваліфіковуються. Вони наразі підстраховують наших «аксакалів», яким поки що важкувато. 

Геннадій Гадзовський, власник СТОВ «Васюти»

Я вважаю, що питання перекваліфікації кадрів — це питання керівника підприємства, і саме на мені лежить відповідальність за якомога швидше і якісніше навчання співробітників. Якраз взимку в аграріїв є достатньо часу на освіту. Наші механізатори зараз працюють з диспетчером, налаштовують, будують і тестують методики побудови єдиних навігаційних ліній.

Нам усім є багато над чим працювати. Того, що ми підключили багато різних інструментів ТЗ, ще недостатньо. Важливо всі системи синхронізувати, ув’язати та налаштувати. І головне, ми маємо тепер навчитися користуватися всіма цими даними, які протягом сезону безперервно надходять з кожного гаджета. 

© Анна Клочко, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus