Експортна ціна кукурудзи на західному кордоні впала

23 березня 2022 328 0
Експортна ціна кукурудзи на західному кордоні впала
Kurkul.com

За один тиждень на західному кордоні України ціна на кукурудзу впала з $300 до $260. Про це розповів Юрій Гаврилюк, партнер і директор консалтингово-аналітичної компанії Barva Invest у матеріалі «Закрити небо і відкрити море. Що реально потрібно сьогодні аграріям», передає Kurkul.com.

Як зазначив експерт, війна фізично паралізує рух товарів і послуг не лише в місцях, де ведуться бойові дії, а й на мирних територіях, далеко за їх межами. З очевидних причин:

  • руйнування інфраструктури;
  • збої у постачанні пального та запчастин;
  • обмежена наявність водіїв й обслуговуючого персоналу;
  • складність дотримання «мирної» бюрократії (наприклад, отримання дозвільних документів на експорт).

«Паралельно ворог навмисне створює перепони через блокування моря, яким зазвичай ми вивозили до 90% всіх зернових та олійних вантажів. Як наслідок — зменшення валютних надходжень до країни, відсутність оборотних коштів у компаній, простоювання портової інфраструктури та зменшення надходжень у бюджет», — зазначив Юрій Гаврилюк.  

Вихід ринок побачив в експорті через західний кордон. Проте, за словами експерта, пропускна здатність залізничних переходів на західному кордоні України мізерна — близько 600 тис. т на місяць (усіх вантажів!), що є десятою частиною від можливостей морського шляху.

Читати за темою: В України може з’явитись новий маршрут для експорту зерна

«Крім того, навіть ті, кому вдається знайти «віконечко» і перевалити товар, мають великі проблеми як з пошуком покупця, так і з пошуком європейської логістики. Пропозиція у рази перевищує попит. У результаті буквально за один тиждень ціна на кукурудзу впала з $300 на кордоні до $260», — додав партнер і директор консалтингово-аналітичної компанії Barva Invest. 

За його поясненням, на пшеницю експортний попит присутній теж, проте ще менший. Адже Україна практично ніколи не експортувала свою пшеницю в ЄС, який і без того є її нетто-експортером.

«Моніторинг експортних цін на неї ще проблематичніший, ніж на кукурудзу, на яку принаймні присутній попит (на умовах постачання до кордону). Пшеницю ж європейські покупці бажають купувати відразу з доставкою до кінцевої точки призначення», — пояснив Юрій Гаврилюк. 

Як підсумував експерт, то без моря Україна не впорається. Тому зараз важливо спонукати світ допомогти не лише «закритим небом», а й «відкритим морем».

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus