Придбання добрив про запас є розумним вкладенням грошей — Рубан

19 квітня 2022 304 0
Придбання добрив про запас є розумним вкладенням грошей — Рубан

Станом на квітень 2022 р. в Україні є достатньо високі залишки добрив на складах імпортерів і виробників. Проте ці товарні залишки стрімко скорочуються. Про це розповів Сергій Рубан, директор із маркетингу компанії «Українські мінеральні добрива (UMF)», у блозі «Перемога на добрива буде вбога, або Чому придбати добрива про запас — розумно», пише Kurkul.com.

За словами експерта, трейдери часто утримують довоєнні ціни або розпродують товар із мінімальною націнкою.

«Тому придбання добрив «про запас» є розумним вкладенням грошей. Звичайно, якщо вони доступні», — зазначив Сергій Рубан.

Як зазначив експерт, через війну Україна втратила пряму логістику добрив із росії, білорусі, Казахстану та Узбекистану. Також наслідком війни є збільшення транспортних витрат на доставку добрив із прибалтійських держав.

«Головним обмеженням імпорту добрив є потенційно доступний обсяг їх перевезення при перетині південного та західного кордонів. За умови принаймні часткового відновлення морського сполучення, можна очікувати 30-40% компенсації обсягів втрати постачання добрив через білорусь і російську федерацію. Але, оскільки через вільні порти будуть спрямовані великі експортні потоки, імпорт мінеральних добрив не розглядатиметься як пріоритетний вантаж», — пояснив Сергій Рубан.

Читайте також: Через війну в Україні у Європі ціна добрив зросла вп’ятеро

Він додав, що логістика через західний кордон не може бути суттєво збільшена в короткотерміновій перспективі. Зокрема, через розбіжність між європейським та українським стандартом залізничної колії.

Експерт радить аграріям інвестувати у добрива, беручи до уваги, зокрема, логістику цього товару у майбутньому. Мовою цифр він приводить один із аргументів: один залізничний маршрут = близько 160-200 вантажних автомобілів

Також Сергій Рубан прогнозує, що український аграрний сектор очікує дефіцит фосфатних, калійних і трохи меншою мірою азотних добрив. А ціни на добрива в Україні ще більше відповідатимуть динаміці імпортного паритету. Але зростання транспортних витрат і дефіцит збільшать націнку для українських аграріїв у порівнянні зі світовими цінами.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus