Через війну в Україні у Європі ціна добрив зросла вп’ятеро

14 квітня 2022 156 0
Через війну в Україні у Європі ціна добрив зросла вп’ятеро

Війна росії в Україні вже вплинула на фермерів Європи та споживачів. Про це розповів німецький фермер із Західної Вестфалії (Райнланд) Франц-Пітер Фрінкс у матеріалі «Війна росії в Україні вже вплинула на фермерів Європи», пише Kurkul.com.

За словами фермера, подорожчали основні засоби для господарювання.

«Подорожчали всі складові виробництва — і це позначиться на кінцевій ціні нашої продукції нового врожаю. Зокрема, дизель зріс у ціні з €1,92 до €2,3 євро за літр. Це дуже суттєво. Справжній виклик — ціна добрив. Наприкінці 2020 року я купував 100 кг добрива для господарства за €20, взимку 2021 року — за €25, а наразі — майже €100 євро. Тобто ціна добрив виросла вп’ятеро», — пояснив аграрій.

Він додав, що ситуація із закупівлями добрив фермерами у Німеччині різна (хтось встиг закупитися взимку, а хтось — ні). Сумарно ці та інші фактори  вплинуть на кінцеву ціну виробленої продукції.

Читайте також: На окупованих територіях ферми перетворились на військові частини загарбників — аграрій

Також Франц-Пітер Фрінкс додав, через блокування морських портів в Україні у світі зросла ціна на зернові.

«Зокрема, ціна пшениці на кінець березня 2022 року становила вже €380 проти €250 євро. Однак європейські фермери виграшу від цього переважно не мають. Адже вони працюють за ф’ючерсними контрактами, тому зерно продали раніше. Я, наприклад, законтрактував і продав 2/3 свого урожаю пшениці», — додав фермер.

Нагадаємо, світові котирування пшениці продовжують зростати на тлі погодних проблем в США та перспектив зниження світової пропозиції

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus