Перевалка зернових подорожчала в 4 рази

4 травня 2022 4990 0
Перевалка зернових подорожчала в 4 рази
Kurkul.com

У портах річки Дунай вартість перевалки зернових вантажів, яка до повномасштабного вторгнення рф не мала високого попиту і становила приблизно $5–6/т, через блокаду ключових українських морських портів зросла до $15/т і ростиме далі. Про це розповів радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко.

«Ціна перевалки вантажів за місяць зросла в чотири рази. Порти Ізмаїл і Рені до лютого 2022 року не користувалися високим попитом, ставка перевалки була на рівні $5–6/т, вартість флоту за маршрутом до Констанци (Румунія) — $9–10/ т. З початком війни ціна на послуги перевалки зросла до $12/т і кожні п’ять днів збільшувалася. Вартість флоту зросла в середньому втричі-вчетверо», — повідомив Вадим Денисенко.

За його даними, оплату перевалки через дунайські порти після початку війни було переведено з долара на євро. У квітні вартість сягнула вже €15/т у порівнянні з $5–6/т у лютому. На травень вартість перевалки вже оцінюється у €20/т.

Водночас у Мінагрополітики України бачить два варіанти вирішення проблеми завищених цін на перевалку зерна.

«Міністерство аграрної політики та продовольства бачить на даний час проблему із завищеними цінами на перевалку українського зерна й працює над її вирішенням», — про це в ефірі телеканалу Еспресо заявив перший заступник міністра агрополітики України Тарас Висоцький.

За його словами, створення надмірного попиту з боку охочих перевалити зерно дало можливість надавачам послуг, а це приватні компанії, суттєво збільшити вартість цих послуг.

«З точки зору економічного чи національного патріотизму це неправильно. Оскільки ринок не справляється, зараз обговорюються дві альтернативи: або компанії все-таки почнуть адекватно реагувати і повернуться до нормальних ринкових ставок, або буде запроваджено державне регулювання цін, як це є у сфері продажу пального чи соціально важливих харчів»,  — розповів Тарас Висоцький.

Читайте також: У квітні аграрії експортували понад 700 тисяч т кукурудзи та пшениці

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою