Внутрішні ціни на пшеницю знизилися до рівня 2019 року

18 травня 2022 9221 0
Внутрішні ціни на пшеницю знизилися до рівня 2019 року

Ринок зерна зараз в Україні відкотився років на 20-25 назад. Замість мільйонних оборотів — мікроторгівля крихітними, в порівнянні з довоєнним часом, партіями зерна. Про це розповів операційний директор компанії G.R. Agro Артем Ремпен у матеріалі «Мікроторгівля зерном, солярка за великі гроші та банківський колапс — життя елеваторного ринку за умов війни», пише Kurkul.com.

Як зазначив Артем Ремпен, фуражна пшениця наразі потрошку відвантажується на українські комбікормові заводи. Продовольча пшениця вся іде на переробку, на борошномельні підприємства, внутрішні ціни на неї  знизилися до рівня 2019 року. Ячмінь й того не має — ячмінний ринок зараз просто відсутній як явище.

«Я навіть не знаю, чим допомогти нашим фермерам. В нас на елеваторах ячменя в залишках дуже багато, і коли фермери просять допомогти з ним хоч що-небудь зробити, то ми не можемо нічого вигадати, тому що ячмінного ринку зараз немає зовсім. І я не знаю, куди цей ячмінь можна подіти»,— зазначив Артем Ремпен.

Він додав, що кукурудза до недавнього часу відвантажувалася на крохмалопаточні заводи. Але зараз через труднощі з логістикою вони змушені зменшити виробничі цикли та призупинили закупки зерна.

«Всі намагаються втиснутися до Рені та Ізмаїлу. За нашими даними, фрахт там вже розписаний на 2 місяці наперед. Коли ми туди відправляли свої машини, то ще була досить нормальна ситуація, а зараз там до 2-х тижнів машини очікують в черзі. Відвантажуватися нікуди»,— пояснює керівник.

Читати за темою: Укрзалізниця тимчасово заборонила перевезення кукурудзи в напрямку порту Рені

Трошки кращою виглядає ситуація на ринку соняшника. В більш-менш спокійних регіонах відновили свою роботу невеличкі олійниці. Ціни на соняшникове насіння коливаються у межах 11500-13000 грн з ПДВ, в залежності від віддаленості регіону від фронту.

«В цілому, всі зернотрейдери зараз намагаються вивезти куплене зерно. Спочатку забили залізницю так, що ввели конвенції. Зараз переорієнтовують автотранспорт на Європу. Але ж ви розумієте, що це не ті об'єми, на які розраховували трейдери»,— додав Артем Ремпен.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus