ООН закликає росію розблокувати експорт українського зерна

19 травня 2022 92 0
ООН закликає росію розблокувати експорт українського зерна
Kurkul.com

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш попередив про ймовірність того, що в багатьох країнах світу масовий голод і недоїдання можуть затягнутись на декілька років, якщо вже зараз не робити кроків для припинення глобальної продовольчої кризи, закликавши росію звільнити українське зерно. Про це пише golosameriki.

Антоніо Гутерріш зазначив, що всього за два роки кількість людей, які страждають на гостру нестачу продовольства, подвоїлася — зі 135 млн до початку пандемії до 276 млн людей на сьогодні. За словами генсека ООН, зараз в умовах голоду на планеті живе понад 500 тис. людей.

«Зараз війна в Україні посилює і прискорює всі ці фактори: зміна клімату, Covid-19 і нерівність. Це може призвести до того, що десятки мільйонів людей опиняться на межі відсутності продовольчої безпеки, за чим підуть недоїдання, масовий голод і нестача продовольства; криза, яка може тривати роками», — заявив генсек

До вторгнення Росії Україна вважалася основною світовою житницею. Через українські порти щомісяця експортувалося 4,5 млн т сільськогосподарської продукції. В Україні вирощувалося 12% всього світового обсягу пшениці, 15% кукурудзи та 50% соняшникової олії.

Читати за темою: росія веде переговори щодо експорту своїх добрив та розблокування портів України

Проте через блокаду портів постачання можуть здійснюватися лише за перевантаженими наземними маршрутами, що є менш ефективним.

Антоніо Гутерріш закликав Росію дозволити Україні розвантажити експорт зернових культур.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus