Якщо зерно не експортувати, то воно зіпсується — Висоцький

25 травня 2022 4822 0
Якщо зерно не експортувати, то воно зіпсується — Висоцький
Kurkul.com

Наразі Україна в основному експортує кукурудзу, насіння соняшнику, соняшникову олію та макуху. Водночас ячмінь, пшениця і соєві боби експортуються в невеличких об'ємах. Про це розповів перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький, передає antikor.com.

«На складах в Україні лишається майже 15 млн т кукурудзи, при цьому наше внутрішнє довоєнне споживання (з населенням у 40 млн осіб, з повноцінною переробкою), не перевищувало 8 млн т. Тобто зараз маємо запаси кукурудзи на майже дворічне споживання», — зазначив Тарас Висоцький.

Читати за темою: Британія працює над терміновим рішенням, щоб вивезти зерно з України

Разом з тим ми у цьому сезоні вже засіяли кукурудзою 3,7 млн га.

«За самими песимістичними прогнозами щонайменше отримаємо ще 20 млн т кукурудзи. Тобто в нас вже є залишки на два роки і ми ще зберемо на 2,5 роки. Кукурудза чотири роки не пролежить на складах, зерно може лежати рік — максимум два, якщо ми її не будемо експортувати, її треба буде просто викинути, тому що вона зіпсується», — пояснив заступник міністра.

Аналогічна ситуація з соняшником. На залишках зараз в Україні 7 млн т, наше річне споживання — 1 млн т. Тобто в Україні зараз зберігається семирічний запас і враховуючи посівні площі, планується отримати ще мінімум 10 млн т соняшника.

«Причини не експортувати ці культури немає, вони зіпсуються. З іншого боку їх експорт є запорукою, що аграрії отримають кошти і в них буде на що сіяти інші культури, пшеницю, гречку, овес, просо, що нам важливі для продовольчої безпеки. Будуть кошти тримати корів тощо», — підсумував Тарас Висоцький.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus